Kolumne 25. siječnja 2020.

Jednostavna torta od ricotte, badema i limuna

foto: Nina Mrvica
gastro postao gastro.24sata.hr
Ovu tortu volim iz više razloga. Jako je sočna i dugo ostaje svježa. Osim toga, sadrži i moje omiljene namirnice, bademe i ricotta sir. Njih bi mogla jesti svaki dan, a da mi nikada ne dosade. Uz sve to, ova torta je i jako, jako jednostavna.

U njoj nema nimalo brašna, ni praška za pecivo. Prozračnost joj daju stučeni bjelanjci koji se nježno umiješaju u smjesu. I to je sva mudrost!

 

Možda vas zanima... Čokoladna torta u svom najboljem izdanju Kolumne

 

Moram još napomenuti da pripazite na veličinu jaja. U receptu koristim jaja L veličine, odnosno jaja koja teže oko 60 grama. Vi možete koristiti bilo koja jaja koja imate, ali uzmite u obzir da vam treba oko 360 grama jaja. Ako koristite manja jaja (S ili M), dobit ćete oko 300 – 330 grama, tada će trebati nadodati još jedno manje jaje.

 

Možda vas zanima... Babka s orasima i cimetom - slatki kruh koji obožavamo! Kolumne

 

Prije pečenja kolač pospite listićima badema i takav ispecite. Meni je najdraži kada je posut samo šećerom u prahu. Vi ga možete poslužiti uz tučeno vrhnje, sladoled i sl.

 

Možda vas zanima... Korak po korak: Kruh od pirovog brašna Kolumne

 

Ninine slatke i slane specijalitete pronađite na blogu Bake Me, Facebook stranici i Instagram profilu. 

 | Author: Nina Mrvica foto: Nina Mrvica

Potrebno vam je:

  • 180 g maslaca sobne temperature
  • 185 g šećera
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • korica 1 limuna
  • 6 jaja L veličine – odvojeno
  • 320 g mljevenih badema
  • 450 g ricotta sira

Dodatno:

  • listići badema
  • šećer u prahu

Postupak pripreme:

  1. Pećnicu upalite na 180 stupnjeva. Pripremite kalup za tortu promjera 24 – 28 centimetara. U kalup postavite papir za pečenje. Možete ga postaviti na samo dno pa rubove kalupa dodatno namastiti ili unutar cijelog kalupa za malo rustikalniji izgled.
  2. Odvojite žumanjke i bjelanjke.
  3. Maslac sobne temperature, šećer i vanilin šećer pjenasto izradite mikserom. Kada je maslac postao pjenast dodajte naribanu koricu limuna.
  4. Smjesi sada dodajite žumanjak po žumanjak miksajući između svakog dodavanja.
  5. Dodajte mljevene bademe i ricotta sir pa sve povežite mikserom koji ste uključili na laganu brzinu.
  6. Stucite snijeg od bjelanjaka.
  7. Bjelanjke ćemo umiješati iz tri puta.
  8. Odvojite 1/3 stučenih bjelanjaka pa ih žustro umiješajte špatulom u smjesu maslaca, jaja i badema.
  9. Drugu trećinu umiješajte lagano špatulom tako da radite kružne pokrete počevši od dna posude prema vrhu. Kada ste umiješali i drugu trećinu dodajte preostale bjelanjke te ih na jednak način polako umiješajte.
  10. Smjesu prebacite u pripremljeni kalup. Vrh torte pospite listićima badema.
  11. Tortu pecite 45 – 50 minuta, odnosno dok vam čačkalica zabodena u sredinu torte ne izađe suha.
  12. Tortu ohladite pa je pospite šećerom u prahu.

Dobar tek!

 | Author: Nina Mrvica foto: Nina Mrvica  | Author: Nina Mrvica foto: Nina Mrvica  | Author: Nina Mrvica foto: Nina Mrvica

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.