U njoj nema nimalo brašna, ni praška za pecivo. Prozračnost joj daju stučeni bjelanjci koji se nježno umiješaju u smjesu. I to je sva mudrost!
Moram još napomenuti da pripazite na veličinu jaja. U receptu koristim jaja L veličine, odnosno jaja koja teže oko 60 grama. Vi možete koristiti bilo koja jaja koja imate, ali uzmite u obzir da vam treba oko 360 grama jaja. Ako koristite manja jaja (S ili M), dobit ćete oko 300 – 330 grama, tada će trebati nadodati još jedno manje jaje.
Prije pečenja kolač pospite listićima badema i takav ispecite. Meni je najdraži kada je posut samo šećerom u prahu. Vi ga možete poslužiti uz tučeno vrhnje, sladoled i sl.
Ninine slatke i slane specijalitete pronađite na blogu Bake Me, Facebook stranici i Instagram profilu.
Potrebno vam je:
- 180 g maslaca sobne temperature
- 185 g šećera
- 1 vrećica vanilin šećera
- korica 1 limuna
- 6 jaja L veličine – odvojeno
- 320 g mljevenih badema
- 450 g ricotta sira
Dodatno:
- listići badema
- šećer u prahu
Postupak pripreme:
- Pećnicu upalite na 180 stupnjeva. Pripremite kalup za tortu promjera 24 – 28 centimetara. U kalup postavite papir za pečenje. Možete ga postaviti na samo dno pa rubove kalupa dodatno namastiti ili unutar cijelog kalupa za malo rustikalniji izgled.
- Odvojite žumanjke i bjelanjke.
- Maslac sobne temperature, šećer i vanilin šećer pjenasto izradite mikserom. Kada je maslac postao pjenast dodajte naribanu koricu limuna.
- Smjesi sada dodajite žumanjak po žumanjak miksajući između svakog dodavanja.
- Dodajte mljevene bademe i ricotta sir pa sve povežite mikserom koji ste uključili na laganu brzinu.
- Stucite snijeg od bjelanjaka.
- Bjelanjke ćemo umiješati iz tri puta.
- Odvojite 1/3 stučenih bjelanjaka pa ih žustro umiješajte špatulom u smjesu maslaca, jaja i badema.
- Drugu trećinu umiješajte lagano špatulom tako da radite kružne pokrete počevši od dna posude prema vrhu. Kada ste umiješali i drugu trećinu dodajte preostale bjelanjke te ih na jednak način polako umiješajte.
- Smjesu prebacite u pripremljeni kalup. Vrh torte pospite listićima badema.
- Tortu pecite 45 – 50 minuta, odnosno dok vam čačkalica zabodena u sredinu torte ne izađe suha.
- Tortu ohladite pa je pospite šećerom u prahu.
Dobar tek!