Recepti 08. svibnja 2023.

Desert od jagoda koji je preplavio TikTok

foto: Unsplash, Kateryna Hliznitsova

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
TikTok je preplavio recept za tanghulu od jagoda, a riječ je o tradicionaloj kineskoj grickalici nalik kandiranom voću koja se sastoji od voća obloženog šećerom i nanizanog na bambusove ražnjiće

Upišete li u tražilicu na TikToku desert od jagoda, vrlo vjerojatno će vam popularna društvena mreža ponuditi recept za tanghulu od jagoda. Ovaj je desert prije nekoliko godina postao viralan, no riječ je o slastici s puno dužom poviješću. Tanghulu je tradicionalni kineski street food desert. U originalu se radi od plodova gloga, no u nedostatku ovih bobica, ostatak svijeta je pronašao još ukusniju i mirisniju zamjenu – jagode!

Ovaj popularni desert zapravo predstavlja voće obloženo šećerom i nanizano na bambusove ražnjiće. Ono što volimo kod tanghulua je efekt iznenađenja. Nakon što zagrizete hrskavi sloj stvrdnutog šećernog sirupa, osjetit ćete svima omiljeni okus jagode, a upravo je ovaj spoj ono što ovaj desert čini tako posebnim! Dakako, okus će biti još ljepši ukoliko u receptu koristite domaće jagode iz doline Neretve ili Vrgorca.

Za pripremu tanghulua od jagoda ne treba vam termometar. Možete jednostavno umočiti jedan od svojih ražnjića u šećerni sirup, a zatim u ledenu vodu, kako biste bili sigurni da će se stvrdnuti. Tradicionalno biste za izradu tanghulua koristili kineski kameni šećer - kristalizirani šećer koji se obično koristi u kineskim pirjanim jelima. Manje je sladak od običnog bijelog šećera i možete ga pronaći u većini azijskih trgovina, no jednako tako poslužit će i obični bijeli šećer.

 | Author: Unsplash, Anastasia Zhenina foto: Unsplash, Anastasia Zhenina

Tanghulu od jagoda

Sastojci:

  • Domaće jagode
  • Šećer
  • Voda

*Za pripremu sirupa koristite šećer i vodu u omjeru 2:1.

Priprema:

1. Operite, osušite i narežite jagode.

2. Nabodite ih na jedan kraj ražnjića.

3. Kuhajte vodu i šećer zajedno na srednjoj vatri dok ne dobijete sirup.

4. Isprobajte svoj sirup tako što ćete umočiti štapić u sirup, a potom u ledenu vodu. Znat ćete da je sirup spreman, ako se odmah stvrdne u ledenoj vodi.

5. Umočite jagode u sirup i odmah ih stavite na papir za pečenje da se ohlade i stvrdnu (ili ih umočite u ledenu vodu da se stvrdnu).

@matthewinthekitchen Delicious, easy tanghulu! Fun recipe strawberries are great #satisfying #strawberries #strawberry #tanghulu #tanghuluasmr #cooking #baking #easyrecipe ♬ original sound - Matthew Merril

Dobro je znati

  • Ako ne dobijete tvrdu školjku bombona, sirup niste dovoljno dugo kuhali. 
  • Nakon što vaš sirup postigne odgovarajuću temperaturu (150 °C), smanjite vatru dok premazujete voće kako se sirup ne bi stvrdnuo ili zagorio.
  • Mnogo je lakše nabosti na ražnjić samo jednu jagodu odjednom i premazati je sirupom. Ako nižete više od jedne jagode, trebat će vam žlica za premazivanje tanghulua.
  • Tanghulu je poželjno pojesti odmah nakon pripreme. Već nakon sat vremena jagode će se početi macerirati i puštati tekućinu.

Kako biste organizmu osigurali samo najbolje iz prirode, birajte jagode iz domaćeg uzgoja, bogate vitaminima i mineralima. Jagode iz doline Neretve i vrgoračke jagode prepoznate su na domaćem tržištu po kvaliteti, bogatstvu okusa i intenzivnom mirisu. Spoj dobre mikro klime, zemljišta i predanog rada uzgajivača čine ove jagode jedinstvenima.

Kako bi svježa domaća jagoda u što kraćem roku stigla od hrvatskih proizvođača do stolova potrošača brine ENNA Fruit, vodeći otkupljivač i dobavljač svježeg voća i povrća u Hrvatskoj. ENNA Fruit surađuje s više od 1000 hrvatskih kooperanata kojima nudi savjete svog stručnog tima, pomoć pri organizaciji proizvodnje i otkup kroz dugoročne ugovore.

Misija ENNA Fruita je u suradnji s kooperantima raditi na podizanju hrvatske proizvodnje voća i povrća.

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 10:16 08. Svibanj 2023.

    super jagode