Terra spaja funkcionalnost i dobar ukus

Albert Kazi
Potraga za savršenim posuđem je završila, pronašli smo Terru i zaljubili se! Upoznajte mladu splitsku kreativku koja je izradu, ali i uporabu glinenog posuđa odvela na sasvim novu razinu
Vidi originalni članak

Tea Radić odrasla je i radi u Splitu. Završila je Akademiju likovnih umjetnosti, a upravo je tijekom fakultetskog obrazovanja krenula u projekt Terra. Sada već prepoznati brend Tea opisuje kao odličnim bijegom od pretrpanog blještavila današnjeg tržišta. Jedan pogled na njezin rad i ne možemo se ne složiti.
 



Svoje ručno izrađeno posuđe opisuje kao spoj starinskog i modernog, spoj koji daje poseban šarm.
 
"Estetika mojih proizvoda nadahnuta je organskim, to je svijet obojen toplijim i mekšim sjajem - govorimo o ručno rađenoj keramici, sirove obrade, prirodnih (zemljanih) tonova. Svaki komad, od početka do kraja, oblikovan je ručno, samim time je i pravi predstavnik ljepote ručnog rada. To je onaj dio proizvodnje koji me istinski veseli, ta intimna gesta koja je upućena krajnjem korisniku, trenutak koji je uhvaćen i trajno zabilježen u strukturi, teksturi, obliku... Daleko od uniformiranosti i uglačanosti tvorničke proizvodnje", gotovo s uzbuđenjem opisuje Tea ljubav prema poslu koji obavlja na svakodnevnoj bazi, s posebnom pažnjom.


 

Mala gastro škola Vrste posuđa: Što vam sve treba za kvalitetno kuhanje?


Tein smo pristup posuđu shvatili kao sasvim osoban, može se to pročitati već iz prvog pogleda na jednostavne, decentne, ali tako divne radove. U svakoj se ručno izrađenoj šalici nalazi djelić njezine osobnosti, a jednostavni natpisi koje dodaje svojim radovima ne odvlače previše pažnje već tjeraju na razmišljanje. Fantastični tanjuri zemljanih boja stvoreni su za baš svaku kulinarsku kreaciju te je čine još primamljivijom. Umjereno, ali upečatljivo posuđe ove mlade kreativke zbilja je savršen dodatak svakoj kuhinji.

"Za izradu jedne šalice ili nekog drugog predmeta potrebno je minimalno 10 dana bez preskakanja ili ubrzavanja faza. Sve su faze iznimno bitne. Strpljenje je u ovom poslu osnova", govori Tea o procesu ručne izrade svojih radova.





Osim što je zaljubljena u izradu kuhinjskog pribora, Tea nam je otkrila kako, sukladno tome, voli i samu pripremu jela. 

"Volim kuhati. U hrani, baš kao i u umjetnosti, treba uživati. Hrana je neizostavan dio našeg života. Sam ritual biranja namirnica, obrada i priprema istih, te posluživanje, za mene je kreativan proces koji veseli – a kada cjelokupnu gastro priču zaokružimo s unikatnim keramičkim posuđem, cijelu stvar dižemo na jedan sasvim drugi nivo", dodaje Tea Radić.
 



kolač na brzinu Donosimo prijedloge za 3 kolača iz šalice

Teine radove možete pogledati na Terra Facebook stranici i Instagram profilu, a naručiti možete i posuđe dizajnirano po samo vlastitim željama. 

Posjeti Gastro.hr