Špajza 09. ožujka 2017.

Vrste posuđa: Što vam sve treba za kvalitetno kuhanje?

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Vrsta posuđa uvelike može odrediti način pripreme, pa i konačni okus jela. Neke su stvorene za dugo kuhanje, neke se mogu prati, a neke samo pobrisati. Naučite dvije, tri o posuđu koje koristite...

U kuhinji će vam najpotrebnije biti sljedećih šest posuda; dobra tava, posuda za umak, veliki lonac, vatrostalna posuda, tava za prženje i gusano posuđe.

Kvalitetna grill tava odličan je saveznik kod pripreme savršenih odrezaka. Nastojte da vaše tave budu što jednostavnije poput teflonskih kako se na njih ne bi ništa lijepilo i dovoljno velike kako bi u njima mogli ispeći čak nekoliko komada ribe ili mesa odjednom i ravnomjerno. Kod teflona važno je pripaziti na struganje oštrim predmetima poput vilice ili noža. Istraživanja su pokazala da kada se teflon jednom ogrebe, on više nije upotrebljiv i postaje štetan za zdravlje.

Posuda za umak je dublja i veličinom nešto manja od klasične tave. Takve su posude odlične za pripremu bešamela, umaka od rajčice pa čak i jela s tjesteninom koju jednostavno ubacujete u umake. Posuda za umak ne bi trebala biti premala niti napravljena od ljepljivog materijala u slučaju prženja luka i povrća.
 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock


Veliki lonac idealan je za pripremu juha, a domaću nedjeljnu juhu vole baš svi. Gulaši, grah i temeljac sreću će pronaći upravo u ovom loncu i ono najbolje, vaša se jela mogu kuhati satima bez da ih pogledate i dalje imati sjajan okus. Veliki lonac bit će idealan i za kuhanje tjestenine kako bi ona imala što više prostora i ne bi se sljepila.

Staklene vatrostalne posude idealne su za pripremu složenaca. Odlične su jer se sastoje od prirodnih stvari pa su ujedno i najzdraviji odabir za pripremu hrane. Podnose visoke temperature, jednostavno se održavaju, a neke vrste vatrostalnih posuda mogu se koristiti i za pripremu na štednjaku. Oštetiti ih može tek nagla promjena temperature pa se ne savjetuje dodavanje hladne vode u vruća jela kada se ona nalaze u vatrostalnim posudama.

Tava za prženje trebala bi biti nešto dublja od klasične tave kako bi u nju mogli dodati veće količine ulja. Također, trebala bi imati dno koje se ne lijepi kako bi u njoj, osim prženja, mogli pripremati i jela poput omleta ili je u nedostatku woka koristiti za pripremu jednostavnih i brzih jela.

Gusano posuđe često nije prvi odabir kod kupovine posuđa, ali je svakako najisplativiji. Prije prvog korištenja ovo je izdrživo posuđe potrebno nauljiti kako bi se zaštitilo od hrđe i lijepljenja hrane, a kod kasnije upotrebe neće vam biti potrebne velike količine ulja. Gusano posuđe idealno je za pripremu u pećnici, a koristiti ga možete i na štednjaku. Savršeno je za pripremu mesa koje je najprije potrebno zapeći na tavi, a zatim završiti u pećnici.
 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.