gastro postao
Za sve ljubitelje gustih juha - ovo je jedna od onih koja vas naprosto oduševi prvi prvom zalogaju!
Jelo na žlicu nalazi se barem jednom tjedno na našem jelovniku! Ova divna juha je tako ukusna, gusta, a opet tako osvježavajuće lagana da ćete ju poželjeti jesti svaki dan!
Kombinacija limuna i špinata možda na prvu ne djeluje obećavajuće, ali vjerujte nam - upravo je fantastična!
Dodatak orzo tjestenine učinit će ovu slasnu juhu još bogatijom - no, ako ne volite tjesteninu, možete umjesto nje staviti i rižu.
Sastojci:
- 2 žlice maslinovog ulja
- 4 češnja češnjaka, naribana
- 1 luk, nasjeckan
- 1/2 žličice ljute papričice u listićima
- 300 g smrznutog špinata
- 1 1/2 šalica orzo tjestenine ili riže
- 8 šalica povrtnog temeljca
- 4 jaja
- sok od 3 limuna
- sol
- svježe nasjeckan peršin -za posluživanje
- naribani parmezan, za posluživanje (po želji)
Priprema:
- Zagrijati maslinovo ulje pa kratko popržiti češnjak i luk -dok luk ne omekša i postane proziran
- Dodati papričice, špinat i tjesteninu/rižu te kuhati oko minutu pa zaliti temeljcem
- Pustiti da zakuha pa smanjiti temperaturu na najmanju i ostaviti da krčka 15 minuta - dok tjestenina ne bude skoro skuhana
- Maknuti s vatre i pustiti da se malo ohladi (ne do kraja)
- Razmutiti jaja i dodati sok od limuna te dobro izmiješati; dodati nekoliko žlica juhe i pomiješati ju dobro s jajima pazeći da se jaja ne skuhaju; kada ste sigurni da se jaja neće skuhati jer su se temperirala s juhom, ulijte sve zajedno u juhu i dobro promiješajte
- Stavite ponovno na najmanju vatru da još jednom kratko zakuha i juha se dodatno zgusne od dodanih jaja
- Posolite/popaprite po želji
- Poslužite toplo, posipano peršinom i parmezanom
Dobar tek!