Recepti 06. ožujka 2017.

Gusta juha od špinata i limuna s orzo tjesteninom

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Za sve ljubitelje gustih juha - ovo je jedna od onih koja vas naprosto oduševi prvi prvom zalogaju!

Jelo na žlicu nalazi se barem jednom tjedno na našem jelovniku! Ova divna juha je tako ukusna, gusta, a opet tako osvježavajuće lagana da ćete ju poželjeti jesti svaki dan!

Kombinacija limuna i špinata možda na prvu ne djeluje obećavajuće, ali vjerujte nam - upravo je fantastična!

Dodatak orzo tjestenine učinit će ovu slasnu juhu još bogatijom - no, ako ne volite tjesteninu, možete umjesto nje staviti i rižu. 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Sastojci:

  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 4 češnja češnjaka, naribana
  • 1 luk, nasjeckan
  • 1/2 žličice ljute papričice u listićima
  • 300 g smrznutog špinata
  • 1 1/2 šalica orzo tjestenine ili riže
  • 8 šalica povrtnog temeljca
  • 4 jaja
  • sok od 3 limuna
  • sol
  • svježe nasjeckan peršin -za posluživanje
  • naribani parmezan, za posluživanje (po želji)

Priprema:

  1.  Zagrijati maslinovo ulje pa kratko popržiti češnjak i luk -dok luk ne omekša i postane proziran
  2. Dodati papričice, špinat i tjesteninu/rižu te kuhati oko minutu pa zaliti temeljcem
  3. Pustiti da zakuha pa smanjiti temperaturu na najmanju i ostaviti da krčka 15 minuta - dok tjestenina ne bude skoro skuhana
  4. Maknuti s vatre i pustiti da se malo ohladi (ne do kraja)
  5. Razmutiti jaja i dodati sok od limuna te dobro izmiješati; dodati nekoliko žlica juhe i pomiješati ju dobro s jajima pazeći da se jaja ne skuhaju; kada ste sigurni da se jaja neće skuhati jer su se temperirala s juhom, ulijte sve zajedno u juhu i dobro promiješajte
  6. Stavite ponovno na najmanju vatru da još jednom kratko zakuha i juha se dodatno zgusne od dodanih jaja
  7. Posolite/popaprite po želji
  8. Poslužite toplo, posipano peršinom i parmezanom

Dobar tek! 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.