Tri boje vina uz namaz od bosiljka i sira

Maslinovo ulje u namazu pesto genovese traži vino s više kiselina, a bosiljak i sir jakog mirisa poput parmezana uvjetuju da i vino ima primjerene arome.
Vidi originalni članak

 One ne smiju biti prejake i moraju pristajati bosiljku. Izbor vina u svakom je slučaju izazovan, a ovisi i o tome hoće li se pesto jesti kao predjelo, samo uz kruh, kao prilog kuhanom mesu ili tjesteninama. Pa, krenimo nekim naopakim redom, najskuplje vino uz predjelo, cjenovno srednje uz kuhano meso, a najjeftinije, što ne mora značiti i najlošije, uz slasnu tjesteninu.

Pronađite recept za Pesto genovese i kombinirajte ga s predloženim vinima:

  • Više od 100 kuna

Festigia Malvazija Vižinada  2011.

Upravo se sa zlatnom medaljom vratilo iz Londona, s prestižnog ocjenjivanja International Wine Challenge ovo vino porečke tvrtke Vina Laguna. Festigia je naziv prestižnije linije Laguninih vina, a Vižinada je naselje iznad kojeg je izvrstan vinogradarski položaj Zlatni vrh. Loze starije od 35 godina dale su puno i korpulentno, ali uglađeno bijelo vino koje je sazrijevalo je više od dvije godine. Odležavanje mu je dalo medne note, a unatoč vremenu, uz voćne je mirise zadržalo i cvjetne. Napunjeno je 4500 boca, a maloprodajna cijena mu je oko 115 kuna
 

  • Od 50 do 100 kuna

Kuća Glavić Rose 2012.

S krajnjeg juga Lijepe Naše, iz jedinstvenog Konavoskog polja, stiže ovo ružičasto vino Kuće Glavić napravljeno od syraha. Sorta mu je  osigurala fine mirise višnje i maline, pravovremena, dakle ne prekasna berba dovoljno kiselina da i u drugoj godini zadrži svježinu toliko potrebnu za ljetne dane, a dobra njega u podrumu uglađenost i sklad. Kuća Glavić nastavlja tradiciju proizvodnje vina započete još 1896. Danas surađuju s poznatom istarskom vinsko-turističkom kućom Meneghetti. Butelja ove fine ružice u prodavaonicama stoji do 80 kuna
 

  • Do 50 kuna

Cmrečnjak Crni pinot 2011.

Teška je sorta taj crni pinot, koji odnedavno ponovno možemo zvati i crni burgundac. Teška u vinogradu i podrumu, ali zato u rukama dobrih vinogradara i vinara daje velika vina. Kad to i vrijeme dopusti. Često ima problem i s bojom koja zna biti poprilično blijeda pa ga zato međimurska obitelj Cmrečnjak u lošim godinama radi kao ružičasto vino, a u dobrima, kakva je bila 2011., kao klasično crveno. Odlikuju ga prekrasni voćni mirisi i lako ga je spariti s različitom, samo ne preteškom hranom. Butelja ovog snažnog polusuhog vina je oko 45 kuna.
Izbor vina

Posjeti Gastro.hr