Uberi i osuši bilje i besplatno obnovi svoju zalihu začina

Plato Terentev/Pexels Sušenje bilja
S povratkom prirodi i poštivanju njezina potencijala, sve je više onih koji obnavljaju tradiciju branja bilja i suše ga. Jer uz to što si sami pripremite svoje začine po želji, ti su začini daleko ukusniji nego oni kupovni
Vidi originalni članak

Nekada su naše bake sušile bilje i njegovale tradiciju začinjavanja jela samo onime što su same pripremile, odnosno posušile i sačuvale. U moderno doba, kada nam je na policama trgovinama sve dostupno, pa i začini dalekih zemalja, koje možda nikad nećemo ni vidjeti, sušenje bilja zvuči kao utopija.

No s povratkom prirodi i poštivanju njezina potencijala, sve je više onih koji obnavljaju tradiciju branja bilja i suše ga. Jer uz to što si sami pripremite svoje začine po želji, ti su začini daleko ukusniji nego oni kupovni.

 

Okusi Mediterana Kod kuće aromatiziraj ulje i vrati se u ljeto

 

Od branja, preko odabira temperature i sušenja

Sušenje je jedna od najpopularnijih metoda konzerviranja, a njime produljujemo začinski potencijal bilja. S obzirom na to da nam dolazi proljeće, u poljima i vrtovima pronaći ćeš obilje materijala za sušenje koje potom uz nekoliko jednostavnih savjeta lako možeš sačuvati u svojoj smočnici.

Nakon što ubereš bilje, otresi ga od zemlje i samo ako je jako prljavo operi pod mlazom vode. Najbolje je bilje objesiti u malim, rahlim buketićima na policu u toploj sobi ili na ploču za sušenje. Temperatura ne bi smjela prijeći 30 stupnjeva jer će esencijalna ulja iz bilja ishlapiti. Ne preporučuje se objesiti bilje u kuhinji jer se u njoj često kondenzira para od kuhanja.

 

korisni savjeti Tajna dobrog okusa je u svežnju svježih začina

 

Isto tako, pazi da se bilje ne presuši jer će se pretvoriti u prah samo što ga dotakneš. Prekrij bilje papirnatom vrećicom da se na njemu ne skuplja prašina, a otprilike tjedan dana od početka sušenja većina bilja je spremna za pohranu. Tada odvoji listove od peteljki i stavi ih u staklenku pazeći da se ne zdrobe.

Pripazi na kondenzaciju u staklenkama

Sljedeći dan provjeri kondenzaciju u staklenki - to je znak da listovi još nisu dovoljno suhi pa ih još malo izvadi da se osuše - u protivnom će ti propasti cijela količina. U ovakvim situacijama izvrsno dođe rešetka ili ploča za sušenje pa na nju položi bilje ravnomjerno.

Ne preporučuje se sušiti bilje u pećnici jer mu takav postupak, bez obzira na nisku temperature, slabi okus i intenzitet.

Ipak, imaš li doma mikrovalnu pećnicu ona bi mogla biti korisna - rasporedi sloj bilja na papirnati ubrus i uključi mikrovalnu na maksimum. Vrijeme sušenja ovisi o količini bilja i jačini mikrovalne, zato pomno prati cijeli postupak - u prosjeku je dovoljno minuta ili dvije, pa prevrni bilje na drugu stranu i grij ga dok ne bude posve suho!

Posjeti Gastro.hr