Svaki chef zna da neke začinske biljke i neke vrste hrane savršeno idu jedno uz drugo. Tako, primjerice, ružmarin savršeno paše uz janjetinu, kadulja uz svinjetinu, a komorač uz ribu.
No postoje i razne kombinacije začinskog bilja koje daju poseban okus juhama, varivima, umacima i mnogim drugim jelima. Kada se radi o svježem bilju onda se ono veže u buketić koji se obavezno treba izvaditi na kraju kuhanja jela, dok se sušene začinske kombinacije najbolje koriste kada su u vrećicama od muslina.
Količine ovise samo o količini jela, jer mali bouquet garni se će ‘izgubiti’ u velikom loncu juhe, ili obrnuto – preveliki može prevladati okusima u maloj količini, primjerice, umaka.
Kako napraviti osušeni bouquet garni?
Jednake količine osušenog bilja pomiješaj i položi na četvrtasti komad muslina. Zaveži potom muslin vrpcom ili koncem i vrećicu obavezno izvadi na kraju kuhanja.
Koje bilje ide najbolje uz koju vrstu jela?
Jela od peradi – uz njih će savršeno ići bouquet garni od stabljike celera te po jedne stabljike peršina i timijana.
Jela od divljih ptica – uz njih se izvrsno sljubljuju mažuran, estragon i jedan lovorov list.
Janjetina – zaveži zajedno stabljike ružmarina, timijana, čubra, metvice i peršina.
Složenac od govedine – poveži stabljike ružmarina, timijana, čubra, koricu naranče i peršin.
Za svinjetinu – spoji stabljike sveže kadulje, timijana i mažurana, a ovoj kombinaciji u osušenom obliku možeš još dodati i origano.
Plodovi mora – najbolje se sljubljuju s kombinacijom kopra, estragona i limunove korice.