Špajza 02. rujna 2021.

Osuši svježe začinsko bilje. Ovo je odlična metoda...

Suho začinsko bilje foto: SHUTTERSTOCK
gastro postao gastro.24sata.hr
Napravi domaće mješavine začine i uživaj u njihovim mirisima i aromama cijelu zimu...

Bez začinskog bilja kuhanje bi bilo u najmanju ruku dosadno. Začinsko bilje daje okus, aromu, boju i miris našim jelima, a poseban je užitak kuhati sa začinskim biljem uzgojenim i pripremljenim u kućnoj radinosti.

Ako si među sretnicima koji su zasadili začinsko bilje, sada je pravo vrijeme da ga pokupiš i spremiš za zimu! Uberi origano, ružmarin, kadulju, bosiljak, mentu i drugo bilje, slijedi jednostavne upute i napravi najukusnije domaće začine....

 

Možda vas zanima... Evo kako sve možeš iskoristiti kalupe za led Recepti

 

Kako osušiti začinsko bilje? 

Postoji nekoliko metoda sušenja začinskog bilja: u pećnici, u dehidratoru, na suncu te na zraku. No, jedna od najbržih i najjednostavnijih metoda jest sušenje bilja u mikrovalnoj pećnici. Ova metoda osim što je brza, čuva i značajnu količinu izvornog okusa i arome bilja, a posebno je prikladna u situacijama kada ti je potrebna mala količina suhog začinskog bilja, i to - odmah. 

 | Author: Shutterstock Začinsko bilje, foto: Shutterstock

Najbrža metoda - sušenje u mikrovalnoj pećnici

Metoda sušenja bilja u mikrovalnoj pećnici zaista je jednostavna i prije svega brza. Za početak, začinsko bilje operi hladnom vodom kako bi uklonila svu prljavštinu s lišća, savjetuje TheKitchn. Temeljito ga osuši papirnatim ručnicima ili čistom kuhinjskom krpom. Ukloni stabljike.

Stavi lišće na tanjur od mikrovalne obložen papirom za pečenje, a zatim uključi mikrovalnu pećnicu na najvišu temperaturu na 20 do 30 sekundi, okreni i nastavi sušiti dok se listovi ne počnu uvijati, obično dvije do tri minute minute. Ukoliko je potrebno, ponovi postupak dok listovi ne budu potpuno suhi. 

Detaljan postupak sušenja možeš pogledati i u videu u nastavku.

Čuvanje začinskog bilja

Proces sušenja je gotov i sada je vrijeme za spremanje mirisnih mješavina u staklenke. Začinsko bilje najbolje je čuvati u staklenkama na suhom, tamnom i hladnom mjestu. Jednom kada su začini pravilno pohranjeni u staklenke, iskoristi ih unutar godine dana.

Za lakše snalaženje, na staklenke možeš nalijepiti papirić s nazivom biljaka koje si stavila u nju. Imaj na umu, da većina začinskog bilja gubi nutritivna i ljekovita svojstva ako su predugo izloženi toplini stoga ih je najbolje dodati u jelo pred kraj kuhanja ili svježe nasjeckane u gotovo jelo. Uživaj u mirisnim i aromatičnim jelima! 

Okušaj se i u pripremi ovih gastro delicija...

 

Sušene rajčice Možda vas zanima... Napravi zalihu najukusnijih sušenih rajčica! Recepti Možda vas zanima... Vodimo te kroz pripremu domaćeg džema od šljiva Recepti Možda vas zanima... Priprema zimnice: Kako napraviti domaći pinđur Recepti Možda vas zanima... Sačuvaj okuse voća za zimu i napravi zalihu finih džemova Recepti
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.