Špajza 06. veljače 2023.

Kod kuće aromatiziraj ulje i vrati se u ljeto

Aromatizirano ulje
Aromatizirano ulje foto: Ron Lach/Pexels
gastro postao gastro.24sata.hr
Aromatično bilje daje poseban okus i obogaćuje svako jelo a kako bi uživali u njihovim aromama tijekom cijele godine napravi od njih domaće ulje ili ocat – vrlo je jednostavno i lako

Pravi kuhari uvijek nastoje održavati dobre zalihe aromatičnog bilja u svojoj kuhinji, a osim sušenja i izrade bouqueta garni, ili zamrzavanja, od njega rade fantastična ulja i ocat. Naime, iako se zahvaljujući tehnologijama produžila sezona svježine nekog začinskog bilja ipak u mnogima od njih možemo uživati jedino na gore spomenute načine.

 

Možda vas zanima... Napravi domaće čili ulje – svako jelo čini uzbudljivim Recepti

 

Kako napraviti domaći ocat s okusom nekog bilja?

Sve što trebaš napraviti jest odabrati aromatično bilje koje voliš i ocat od nekog kvalitetnog vina ili sherryja jer imaju najbolji okus. Osim toga, želiš se svima pohvaliti svojim umijećem pa će i stoga odabrati svijetli ocat kako bi se u njemu lijepo vidjelo bilje koje si odabrao/la.

Bilje blago zgnječi, stavi u čistu staklenku i prelij preko njega zagrijani ocat. Nikada ne upotrebljavaj metalne posude jer reagiraju na kiselinu u octu i daju mu metalni okus. Ostavi biljku da se natapa u octu oko 3 tjedna i svaki dan ga lagano promiješaj. Nakon trećeg tjedna kušaj ocat i ako mu okus nije dovoljno jak, baci staro bilje a stavi u njega novo te pusti da odstoji još tjedan dana. Nakon toga ponovno možeš baciti staro bilje i staviti u ocat novo jer će se lijepo isticati u nekoj ukrasnoj boci.

 | Author: Ron Lach/Pexels Ulje možemo aromatizirati raznim svježim začinskim biljem poput ružmarina ili timijana foto: Ron Lach/Pexels
 

Savjet više

Za ocat upotrebljavaj samo čepove obložene plastikom ili neku staru, opranu bocu od octa. Od kombinacija koji fino idu jedna s drugom preporučujemo – jabučni ocat s jabučnom metvicom, ocat od crnog vina s češnjakom i ružmarinom i(li) ocat od bijelog vina s estragonom, čubrom i majčinom dušicom.

 

Možda vas zanima... Za slasnija jela: Ulje od češnjaka Špajza

 | Author: Ron Lach/Pexels Maslinovo ulje odlično ide i s češnjakom foto: Ron Lach/Pexels

Tajne spravljanja ulja s aromatičnim biljem

Postupak pripreme ulja s aromatičnim biljem isti je kao i s octom. Generalno su najbolja ulja neutralnog okusa, poput suncokretovog, jer će se u njima najbolje osjetiti arome bilja.

Svima omiljeno maslinovo ulje, pak, savršeno pristaje zemljanom okusu raznog bilja i mirodija. Dodaješ li češnjak u ulje svakako ga ukloni nakon par dana da ne prevlada njegova aroma u odnosu na drugo bilje. 

 

Jabučni ocat Možda vas zanima... Trikovi za kuhanje s octom – zašto ih nismo znali ranije? Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.