Pravi kuhari uvijek nastoje održavati dobre zalihe aromatičnog bilja u svojoj kuhinji, a osim sušenja i izrade bouqueta garni, ili zamrzavanja, od njega rade fantastična ulja i ocat. Naime, iako se zahvaljujući tehnologijama produžila sezona svježine nekog začinskog bilja ipak u mnogima od njih možemo uživati jedino na gore spomenute načine.
Kako napraviti domaći ocat s okusom nekog bilja?
Sve što trebaš napraviti jest odabrati aromatično bilje koje voliš i ocat od nekog kvalitetnog vina ili sherryja jer imaju najbolji okus. Osim toga, želiš se svima pohvaliti svojim umijećem pa će i stoga odabrati svijetli ocat kako bi se u njemu lijepo vidjelo bilje koje si odabrao/la.
Bilje blago zgnječi, stavi u čistu staklenku i prelij preko njega zagrijani ocat. Nikada ne upotrebljavaj metalne posude jer reagiraju na kiselinu u octu i daju mu metalni okus. Ostavi biljku da se natapa u octu oko 3 tjedna i svaki dan ga lagano promiješaj. Nakon trećeg tjedna kušaj ocat i ako mu okus nije dovoljno jak, baci staro bilje a stavi u njega novo te pusti da odstoji još tjedan dana. Nakon toga ponovno možeš baciti staro bilje i staviti u ocat novo jer će se lijepo isticati u nekoj ukrasnoj boci.
Ulje možemo aromatizirati raznim svježim začinskim biljem poput ružmarina ili timijana
Savjet više
Za ocat upotrebljavaj samo čepove obložene plastikom ili neku staru, opranu bocu od octa. Od kombinacija koji fino idu jedna s drugom preporučujemo – jabučni ocat s jabučnom metvicom, ocat od crnog vina s češnjakom i ružmarinom i(li) ocat od bijelog vina s estragonom, čubrom i majčinom dušicom.
Maslinovo ulje odlično ide i s češnjakom
Tajne spravljanja ulja s aromatičnim biljem
Postupak pripreme ulja s aromatičnim biljem isti je kao i s octom. Generalno su najbolja ulja neutralnog okusa, poput suncokretovog, jer će se u njima najbolje osjetiti arome bilja.
Svima omiljeno maslinovo ulje, pak, savršeno pristaje zemljanom okusu raznog bilja i mirodija. Dodaješ li češnjak u ulje svakako ga ukloni nakon par dana da ne prevlada njegova aroma u odnosu na drugo bilje.