Špajza 27. ožujka 2023.

Uberi i osuši bilje i besplatno obnovi svoju zalihu začina

sušeno bilje
Sušenje bilja foto: Plato Terentev/Pexels
gastro postao gastro.24sata.hr
S povratkom prirodi i poštivanju njezina potencijala, sve je više onih koji obnavljaju tradiciju branja bilja i suše ga. Jer uz to što si sami pripremite svoje začine po želji, ti su začini daleko ukusniji nego oni kupovni

Nekada su naše bake sušile bilje i njegovale tradiciju začinjavanja jela samo onime što su same pripremile, odnosno posušile i sačuvale. U moderno doba, kada nam je na policama trgovinama sve dostupno, pa i začini dalekih zemalja, koje možda nikad nećemo ni vidjeti, sušenje bilja zvuči kao utopija.

No s povratkom prirodi i poštivanju njezina potencijala, sve je više onih koji obnavljaju tradiciju branja bilja i suše ga. Jer uz to što si sami pripremite svoje začine po želji, ti su začini daleko ukusniji nego oni kupovni.

 

Aromatizirano ulje Možda vas zanima... Kod kuće aromatiziraj ulje i vrati se u ljeto Špajza

 

Od branja, preko odabira temperature i sušenja

Sušenje je jedna od najpopularnijih metoda konzerviranja, a njime produljujemo začinski potencijal bilja. S obzirom na to da nam dolazi proljeće, u poljima i vrtovima pronaći ćeš obilje materijala za sušenje koje potom uz nekoliko jednostavnih savjeta lako možeš sačuvati u svojoj smočnici.

sušeno bilje | Author: Lil Artsy/Pexels Sušeno bilje foto: Lil Artsy/Pexels

Nakon što ubereš bilje, otresi ga od zemlje i samo ako je jako prljavo operi pod mlazom vode. Najbolje je bilje objesiti u malim, rahlim buketićima na policu u toploj sobi ili na ploču za sušenje. Temperatura ne bi smjela prijeći 30 stupnjeva jer će esencijalna ulja iz bilja ishlapiti. Ne preporučuje se objesiti bilje u kuhinji jer se u njoj često kondenzira para od kuhanja.

 

Bouquet garni Možda vas zanima... Tajna dobrog okusa je u svežnju svježih začina Špajza

 

Isto tako, pazi da se bilje ne presuši jer će se pretvoriti u prah samo što ga dotakneš. Prekrij bilje papirnatom vrećicom da se na njemu ne skuplja prašina, a otprilike tjedan dana od početka sušenja većina bilja je spremna za pohranu. Tada odvoji listove od peteljki i stavi ih u staklenku pazeći da se ne zdrobe.

Pripazi na kondenzaciju u staklenkama

Sljedeći dan provjeri kondenzaciju u staklenki - to je znak da listovi još nisu dovoljno suhi pa ih još malo izvadi da se osuše - u protivnom će ti propasti cijela količina. U ovakvim situacijama izvrsno dođe rešetka ili ploča za sušenje pa na nju položi bilje ravnomjerno.

 | Author: Yan Krukau/Pexels Sušeno bilje foto: Yan Krukau/Pexels

Ne preporučuje se sušiti bilje u pećnici jer mu takav postupak, bez obzira na nisku temperature, slabi okus i intenzitet.

Ipak, imaš li doma mikrovalnu pećnicu ona bi mogla biti korisna - rasporedi sloj bilja na papirnati ubrus i uključi mikrovalnu na maksimum. Vrijeme sušenja ovisi o količini bilja i jačini mikrovalne, zato pomno prati cijeli postupak - u prosjeku je dovoljno minuta ili dvije, pa prevrni bilje na drugu stranu i grij ga dok ne bude posve suho!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.