Zašto tijesto za keksiće treba ohladiti prije pečenja?

Getty Images
Jesi li se ikad zapitala zašto trebaš ohladiti tijesto za kekse i kolače prije pečenja? Ovaj korak je izuzetno važan i nikako ga ne bi trebalo preskakati.
Vidi originalni članak

Što hlađenje radi tijestu?

Zapravo postoji znanstveni razlog zašto se treba hladiti tijesto prije pečenja, a to su dvije komponente: masti i tekućine. 

Prvo, hlađenje tijesta omogućava da se maslac stisne, krem ​​sir i ostale masti stvrdnu. Zašto je to važno? Ako se masti brzo otope. tijesto će se u pećnici brzo raširiti. To pretjerano ekspandirano tijesto gubi svoju savršenu teksturu. U slučaju pita, kora neće biti lagana i pahuljasta. Kolačići će se prebrzo raširiti, a tijesto će biti mekano, a ne hrskavo kakvo bi trebalo biti. 

 

ana's baking chronicles Keksi s čokoladom i smeđim maslacem - klasika na novi način

 

Druga komponenta u ovoj jednadžbi su tekućine. Dok tijesto odmara, šećer upija tekućinu od ostalih sastojaka. To omogućava da se tijesto malo osuši, sprječavajući širenje, stvarajući prave uvjete za hrskavi kolačić s vanjske strane, a makni i sočni iznutra. Osim ozbiljno poboljšane teksture, ovo suho tijesto također stvara savršene uvjete kako se brašno razgrađuje na jednostavne ugljikohidrate, stvarajući dodatne šećere i pojačavajući okus kolačića.

 

UZ KAVU... Hrskavi keksići po receptu Jamieja Olivera

 

Dakle, ako ne možeš dugo čekati da se tijesto ohladi iako to recept zahtijeva, ohladi ga barem na pola sata. Bit će vrijedno toga! 

Posjeti Gastro.hr