Što hlađenje radi tijestu?
Zapravo postoji znanstveni razlog zašto se treba hladiti tijesto prije pečenja, a to su dvije komponente: masti i tekućine.
Prvo, hlađenje tijesta omogućava da se maslac stisne, krem sir i ostale masti stvrdnu. Zašto je to važno? Ako se masti brzo otope. tijesto će se u pećnici brzo raširiti. To pretjerano ekspandirano tijesto gubi svoju savršenu teksturu. U slučaju pita, kora neće biti lagana i pahuljasta. Kolačići će se prebrzo raširiti, a tijesto će biti mekano, a ne hrskavo kakvo bi trebalo biti.
Druga komponenta u ovoj jednadžbi su tekućine. Dok tijesto odmara, šećer upija tekućinu od ostalih sastojaka. To omogućava da se tijesto malo osuši, sprječavajući širenje, stvarajući prave uvjete za hrskavi kolačić s vanjske strane, a makni i sočni iznutra. Osim ozbiljno poboljšane teksture, ovo suho tijesto također stvara savršene uvjete kako se brašno razgrađuje na jednostavne ugljikohidrate, stvarajući dodatne šećere i pojačavajući okus kolačića.
Dakle, ako ne možeš dugo čekati da se tijesto ohladi iako to recept zahtijeva, ohladi ga barem na pola sata. Bit će vrijedno toga!