Zdjelarević, Graševina 2012

Davor Zdjelarević je veteran slavonsko-brodskog vinogorja, na trenutke medijski zaboravljen a često i pomalo izgubljen između mnogih svojih etiketa odajući dojam profiliranja i nijansiranja u konstantnoj potrazi za dobitnom kombinacijom (što za krajnjeg potrošača i ne mora nužno biti loše).
Vidi originalni članak

S druge strane on je uvijek "tu negdje", prisutan i spreman da isproba tržište a ovaj je put to učinio uranjenim punjenjem bazne Graševine prošlogodišnje berbe. Zdravo, bistro, blijedo žute do boje slame uz primjetno viskoznije suze po stijenkama trbušaste čaše. Zavodljivo čisto i precizno, primarno u smjeru žutog voća i izrazite sauvignonovske zelene cvjetnosti uz generalno opći dojam aromatske svježi i lakoće udisaja. Esencijalno je osvježavajuće iako na nešto višoj temperaturi pokazuje naznake dubine i masivnosti.

Dijagonalni balans aroma na nosu i okusa u ustima se prije svega bazira na izrazitim citrusnim aromama limete i grejpa s jedne strane te topline alkohola i ostatka sladora na središnjem nepcu. Prilična kratkoća retrookusa uzrokovana je prije svega niskom kiselošću. Zavidnog je tijela i ekstraktnosti, teksture poput otopljenog maslaca i nježnije, masne strukture. Ima sve predispozicije da na kratke staze (tijekom aktualne berbe) zadovolji vinska grla.
Bez jasnog sortnog potpisa ali vrlo pitko i pristupačno bez ijedne zamjetne mane osim osobne želje za većom svježinom što u slučaju prosječnog konzumenta može biti i znak za obaveznu kupnju.

Vino za recenziju osigurao G.E.T. - udruga za kulturu stola.

Vrsta: mirno bijelo suho vino
% alkohola:
Sorta: Graševina
Berba: 2012
Proizvođač: Vinarija Zdjelarević
Najbolje pristaje uz: meki masni sir s bijelom plemenitom plijesni poput brie-a, hladne nareske poput lagano pikantnog kulena ili kulenove seke
Temperatura posluživanja: 10 - 12 ºC
Cijena: oko 50 kn

Posjeti Gastro.hr