Top 10 voćki za koje nikad niste čuli

Thinkstock
Rijetko tropsko voće za koje sigurno nikad niste čuli
Vidi originalni članak

Uzalud ste mislili da poznajete većinu voćki jer azijski, afrički i australski kontinenti obiluju pravim draguljima. Pogledajte priloženi video, a u tekstu pročitajte više o njima, 

10. Salak voće - Također znano kao zmijsko voće, dolazi od stabla palmi u jugoistočnoj Aziji. Veličine je smokve, a okusom je slatko kiseo.

9. Buddhina ruka - Neobičnog oblika izgleda poput mješavine lignje i limuna. Raste na grmolikim biljkama u Kini i Indiji, a dugo godina se koristio u ceremonijama. U Japanu ga koriste u mirisnim vrećicama za odjeću zbog mirisa sličnog lavandi.

8. Drvena jabuka - Originalno iz Indije, oblikom podsjećaju na jabuke, ali su od drva. Cijenjene su zbog povoljnih medicinskih učinaka na probavu i respiratorne organe.

7. Gac voće - Rijetko voće koje se bere u prosincu i siječnju, a često je dio vjetnamskih vjenčanja. Najčešće se miješa s rižom za pripremu jela Xoi Gac.

6. Jabuticaba - Voće koje raste direktno na deblu Javuticababeira stabla.

5. Lakoocha - Takozvano majmunsko voće ima okus sličan agrumima, a pomaže pri artritisu, čisti rane i spriječava ispadanje kose. 

4. Čudesne bobice - Rastu u zapadnoj Africi. Okusom podsjećaju na breskvu ili marelicu. 

3. Stablo jagoda (Arbutus Unedo) - Slično jagodi, ali okusom gorko i mrvičasto voće.

2. Hala voće - Raste na Havajima i u istočnoj Australiji. Zanimljivog oblika zbog jezgre iz koje izlazi preko 200 izdataka neobične boje. 

1. Ackee voće - Dio obitelji voćki među kojima je i daleko poznatiji liči. Ima okus kao neki tvrdi sirevi. Otrovnog sjemena originalno potječe iz zapadne Afrike. 

Posjeti Gastro.hr