23. rujna 2016.

Top 10 voćki za koje nikad niste čuli

Hala voće
1/2
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Rijetko tropsko voće za koje sigurno nikad niste čuli

Uzalud ste mislili da poznajete većinu voćki jer azijski, afrički i australski kontinenti obiluju pravim draguljima. Pogledajte priloženi video, a u tekstu pročitajte više o njima, 

10. Salak voće - Također znano kao zmijsko voće, dolazi od stabla palmi u jugoistočnoj Aziji. Veličine je smokve, a okusom je slatko kiseo.

9. Buddhina ruka - Neobičnog oblika izgleda poput mješavine lignje i limuna. Raste na grmolikim biljkama u Kini i Indiji, a dugo godina se koristio u ceremonijama. U Japanu ga koriste u mirisnim vrećicama za odjeću zbog mirisa sličnog lavandi.

8. Drvena jabuka - Originalno iz Indije, oblikom podsjećaju na jabuke, ali su od drva. Cijenjene su zbog povoljnih medicinskih učinaka na probavu i respiratorne organe.

7. Gac voće - Rijetko voće koje se bere u prosincu i siječnju, a često je dio vjetnamskih vjenčanja. Najčešće se miješa s rižom za pripremu jela Xoi Gac.

6. Jabuticaba - Voće koje raste direktno na deblu Javuticababeira stabla.

5. Lakoocha - Takozvano majmunsko voće ima okus sličan agrumima, a pomaže pri artritisu, čisti rane i spriječava ispadanje kose. 

4. Čudesne bobice - Rastu u zapadnoj Africi. Okusom podsjećaju na breskvu ili marelicu. 

3. Stablo jagoda (Arbutus Unedo) - Slično jagodi, ali okusom gorko i mrvičasto voće.

2. Hala voće - Raste na Havajima i u istočnoj Australiji. Zanimljivog oblika zbog jezgre iz koje izlazi preko 200 izdataka neobične boje. 

1. Ackee voće - Dio obitelji voćki među kojima je i daleko poznatiji liči. Ima okus kao neki tvrdi sirevi. Otrovnog sjemena originalno potječe iz zapadne Afrike. 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.