Bitka velikana: Uspješno održan Game of Chefs

Promo
Gastronomski performans, “Game of Chefs” odnosno “Susret lidera kulinarstva” održan je u subotu 15. listopada u hotelu Regent. Sedam izvršnih šefova kuhinja iz naše regije kreirali su regionalnu gastronomsku razglednicu koju su gosti nagradili burnim aplauzom na kraju večeri.
Vidi originalni članak

Oltion Veshi iz restorana “Koteci” iz Albanije, Nihad Mameledžija iz “4 sobe gospođe Safije” iz Sarajeva - Bosna i Hercegovina, Ante Udovičić iz restorana “Paradigma”, Split - Hrvatska, Jure Tomić iz restorana ”Osterija Debeluh” – Slovenija, Filip Ćirić iz restorana “Homa”, Beograd - Srbije i kreator izvanrednog deserta - Petra Jelenić iz renomirane zagrebačke slastičarnice “Mak na Konac” - ovjekovječili su ovo sjajno druženje u Tivtu u Crnoj Gori.

Večer su uokvirila pomno izabrana vina i posebna kompozicija na harfi za svaki slijed u izvođenju Milice Kankaraš.

Željko Knezović, izvršni šef kuhinje hotela Regent dizajnirao je suptilan uvod večeri prvim slijedom “Jaje upalo u more” (lagano kuvano jaje, poširane dagnje, njeguški pršut, kozji sir i hrskava pileća kožica).

Nastavak je uslijedio od strane Oltiona Veshija iz Albanije sa slijedom “Od glave do repa” kreiran od najboljih dijelova goveđeg repa i bifteka predstavljen u skladu s gastronomskom filozofijom “Koteci” restorana.

Dinamičnu i maštovitu Bosnu i Hercegovinu naglasio je Nihad Mameledžija kroz treći slijed “Pileća jetrica na način gđe Safije” gdje su se prepletali ukusi aromatizirane pileće jetrice, meda, latica ruže i palente kreirane od organskog brašna.

Susret kopna i mora prikazao je Jure Tomić iz Slovenije u jelu "San Žak u šumi”, odnosno nježnom kombinacijom jakobovih kapica na bazi vrganja, mrvica trubače i praha od maslinovog ulja.

Aroma Jadrana zastupljena je kroz peti slijed “Jadranske lignje” predstavljen na maštovit način kombinacije lignje i brancina uz kapi fermentiranog češnjaka, a sve predstavljeno na kreaciji nježno zelene kreme od celera i boba.

Krešendo gastronomske simfonije Balkana kreirao je Filip Ćirić kroz šesti slijed “Najbolje od teletine”, odnosno najfinijeg filea teletine, komada mariniranog jezika, brioša, bordolese umaka, povrća a la minestrone i svježeg komada crnog tartufa.

Proslavljena Petra Jelenić iz Zagreba priuštila je gostima eksploziju ukusa u vidu deserta tajnovitog naziva “P3”, kreiranog od kombinacije biskvita od maka, sorbeta od Jivara čokolade, kandirane muškatne tikve, gela od peršina i reske kreme od limuna. 

Petra je sumirala utiske boravka, ideje i organizacije “Game of Chefs”:

“Čast mi je što sam bila dio ove ideje. Impresionirana sam organizacijom događaja i samom lokacijom. Naš susret smatram odličnom prilikom za intenziviranjem komunikacije, razmjenom znanja, mogućnosti suradnje i daljeg razvijanja kvalitete regionalne kulinarske scene.”

Za ovaj performans tražila se “karta više”. Hotel Regent dokazao se kao prava gastro oaza, a gastronomija regije ocijenjena je kao izvor neiscrpne inspiracije i vrlo jak adut u turističkom pozicioniranju svake od zemalja sudionica. 

Posjeti Gastro.hr