Mak se odlično slaže i s tjesteninom u kombinaciji s vrhnjem. Kod spomena maka prva asocijacija je najčešće makovnjača. Radi se o roladi ili gužvari od maka koja je karakteristična za cijelu srednju Europu. Također, mak uz orahe, sir i jabuke čini jedan od četiri sloja prekmurske odnosno međimurske gibanice. Miris koji sliči onome oraha razvija se tek kuhanjem ili pečenjem maka.
Mak za nadjeve prije upotrebe se melje i to u posebnom mlinu jer ga je teško samljeti. Ukoliko želite samljeti suhe sjemenke maka, a nemate adekvatnu aparaturu, prvo lagano prepržite sjemenke, a zatim ih usitnite uz pomoć tučka u mužaru. Dodatkom vode, maslaca ili mlijeka u mak usitnjen u mužaru dobije se pasta kremaste strukture koja se može primjerice koristiti kao namaz za tost ili pak za ugušćivanje bilo slanih ili slatkih jela. Mak za nadjeve u kolačima je nakon mljevenja potrebno kuhati u vodi ili mlijeku dok ne omekša i dok se ne otpuste intenzivnije arome s orašastim notama.
Ukoliko se cijele sjemenke maka dodaju nekuhanim jelima, primjerice salatama, savjetuje se kratko ga tostirati na tavi. Arome maka se odlično slažu s citrusima stoga u kolače valja dodati malo naribane korice limuna ili naranče. Zbog visokog sadržaja masti, nemljeveni mak je najbolje držati u hladnjaku ili zamrzivaču. Na taj način ga je moguće čuvati i po nekoliko mjeseci, dok je s druge strane, mljeveni mak potrebno potrošiti u što kraćem roku jer vrlo brzo dolazi do kvarenja (užeglosti).
Makovnjača
Sastojci za tijesto:
• 400 g brašna • 2 dl mlijeka • 60 g šećera • 2 žumanjka • Korica od limuna • 80 g maslaca • 20 g kvasca
Sastojci za nadjev:
• 300 g maka • 2,5 dl mlijeka • Korica od limuna • Cimet • 20 g grožđica • 100 g šećera • 1 jaje za mazanje
Priprema:
- Zamijesiti tijesto od brašna, malo soli, dignutog kvasca, mlakog mlijeka, šećera, jaja, naribane korice limuna i rastopljenog maslaca.
- Tijesto zamijestiti tako da lako odvaja od posude i da se stvaraju mjehurići. Tijesto pokriti, staviti na toplo mjesto i pustiti da se diže 1 sat.
- Tijesto pažljivo podijeliti na dva dijela i ne mijesiti više već tanko razvaljati i namazati nadjevom i saviti u štrucu te staviti obje štruce na papir za pečenje u posudu za pečenje te pustiti da se tako diže još pola sata.
- Za nadjev samljeveni mak preliti kipućim mlijekom i kada se skroz ohladi dodati ostale sastojke. Prije pečenja premazati jajetom.
- Peći u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 40 minuta.