Volimo jesen: Štrudla viljamovka

123rf
Obožavamo jesen ponajviše zbog slastica
Vidi originalni članak

Čudesno voće mekano poput maslaca omilljeno nam je iz jesenske obitelji voćki. Savršene su za crumble, biskvitne kolače, a neodoljive u štrudlama. Doživite jesen u punom smislu s ovim receptom za štrudlu viljamovku.

Sastojci:

  • 250g brašna
  • 50g maslaca
  • jaje
  • prstohvat soli
  • žličica limunova soka
  • 1 i 1/2 dl mlake vode

nadjev:

  • 100g maslaca
  • 100g krušnih mrvica
  • 1kg kruške viljamovke
  • 100g šećera
  • 70g grožđica
  • maslac za premazivanje
  • šećer za posipanje

Priprema:

  1. Istresite brašno na radnu površinu. U mlakoj vodi otopite maslac, sol i jaja, izmiješajte i postupno sipajte u brašno. Zamijesite glatko tijesto. Prekrijte ga posudom koju ste zagrijali na štednjaku i ostavite poklopljeno pola sata. Popržite krušne mrvice na maslacu. Kruške ogulite, očistite i narežite na ploške.
  2. Šećer i grožđice pomiješajte. Raširite stolnjak i pobrašnite ga. Prebacite na sredinu stola tijesto, lagano razvaljajte i premažite s malo ulja. Razvlačite ga rukama dok ne postane skroz prozirno. Tijesto pospite krušnim mrvicama, kruškama, šećerom i grožđicama.
  3. Savijte savijaču tako da počnete od strane na kojoj se nalazi nadjev. Savijaču stavite na namašćeni lim i premažite rastopljenim maslacem. Pecite oko 40 minuta na 190°C. Još toplu pospite šećerom u prahu.
Posjeti Gastro.hr