12. siječnja 2016.

Pet načina kako iskoristiti koru od naranče

naranca
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Sol s aromom naranče naglasit će okus slastica s čokoladom, ali i aromatizirati pečeno meso, ribu i povrće.

Narežite koru neprskane naranče na dugačke trake debljine do pet milimetara pa ih prokuhajte tri puta (svaki put u novoj vodi) kako ne bi bile gorke. Procijedite ih i ohladite. Pomiješajte vodu i šećer (otprilike 500 g šećera na 500 g trakica narančine kore) i po želji dodajte dl vina i mahunu vanilije te kuhajte na srednje jakoj vatri dok se šećer ne rastopi i ne dobijete sirup. Dodajte trakice narančine kore tako da su najvećim dijelom prekrivene sirupom, smanjite vatru i pustite da se lagano kuha oko pola sata. Nemojte ih ostaviti dulje od toga jer će inače arancini biti pretvrdi. Ostavite koru u sirupu da se ohladi i zatim ih izvadite, ocijedite i posložite na masni papir za pečenje. Pustite ih preko noći da se lagano prosuše, a sutradan ih obilno pospite šećerom i ostavite još malo da se suše. Arancine možete čuvati u staklenkama ili kutijama obloženim pergament papirom, a osim što ih možete grickati samostalno, odlično pristaju u biskvite i čokoladne slastice.

Ljubitelji limuna isto mogu napraviti s korama limuna kako bi dobili limuncine, a sličnu poslasticu moguće je dobiti i od kore grejpa. Za domaći ekstrakt kore narežite na trake, stavite u bočicu te prelijte votkom ili kombinacijom ruma i brendija. Pričekajte od tri do šest tjedana. Svakih nekoliko dana protresite bočicu. Ekstrakt dodajte u biskvite i kreme za kolače, a odlično pristaje i uz slana jela. Osvježavajuću notu mesu, ribi, povrću, ali i pralinama te toploj čokoladi daju i aromatizirane soli.

Limun, naranču ili limetu prvo naribajte ili ogulite na tanke trake pa osušite kako se sol ne bi pretvorila u grudice. Dobar omjer za pripremu je žlica sastojaka za aromatiziranje na četvrtinu šalice soli. Na isti način aromatizirajte i smeđi ili obični šećer, kojem, prema želji, dodajte vaniliju, klinčić i cimet.

Grejp, vanilija i sol za deserte s karamelom

Isprobajte i kombinaciju vanilije i soli. Upotrijebite krupnu morsku sol ili, ako možete nabaviti, cvijet soli. U staklenku stavite sušenu koricu grejpa, sol i mahunu ili dvije vanilije te ostavite da odstoji neko vrijeme. Koristite za topljenu čokoladu, karamel ili voće. Prema želji dodajte i prstohvat usitnjene ljute papričice.

Pet sastojaka za domaći liker od limuna

Ogulite limunovu koru i stavite je u staklenku. Ulijte rakiju i ostavite neka tako stoji 15 dana. Rastopite 500 g šećera u vodi, dodajte ekstrakt vanilije i pomiješajte s litrom rakije. Iscijedite sok limuna i procijedite liker. Ulijte ga u boce, zatvorite te čuvajte na suhome mjestu još nekoliko tjedana prije uporabe.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.