12. prosinca 2014.

Božićni panj

božićni panj
foto: Skuhatćute
gastro postao gastro.24sata.hr
Fantastični darovi i brojni blagdanski recepti u novom gastro magazina za uživanje - Skuhatćute, kojeg subotom možete pronaći na kioscima uz 24sata. Sudjelujte u nagradnom natječaju i osvojite mikrovalnu pećnicu, štapni mikser te druge vrijedne darove.

Da bi blagdani bili slađi, u novom Skuhatćute darujemo vanilin šećer za mirisne slastice te dijelimo 200 fantastičnih nagrada. Donosimo i recepte za macarons - šarene francuske kolačiće za najveseliji stol. Hrskavi su izvana, a mekani iznutra pune se brojnim slasnim nadjevima, od čokolade i kave do voća. Iako izgledaju zahtjevno, za njihovu pripremu potrebno je samo malo prakse.

Donosimo male tajne najslasnije purice i recepte za sočne nadjeve. Otkrijte kako pripremiti puricu s nadjevom od žemlji ili kestena, te isprobajte i pureće ražnjiće ili roladu sa suhim voćem. Među mnoštvom recepata sigurno ćete pronaći neki koji će vas oduševiti.

Otkrivamo najbolje recepte za umake iz cijelog svijeta , te savjetujemo koji umak poslužiti uz svinjetinu, a koji uz piletinu i druge vrste mesa. Isprobajte kremasti umak s konjakom, umak od hrena ili bijeli umak s kiselim vrhnjem. 

Božićni panj

Sastojci:

  • 8 žumanjaka
  • 150 g šećera
  • Naribana korica pola limuna
  • 4 bjelanjka
  • 100 g brašna
  • 250 g čokolade za kuhanje
  • 250 g maslaca
  • 125 g šećera u prahu
  • 2 žličice ruma

Priprema:

1. Lim obložite papirom za pečenje. Zagrijte pećnicu na 220°C.

2. Pjenasto izmiješajte žumanjke sa žlicom šećera i limunovom korom. Istucite čvrsti snijeg od bjelanjaka i postupno dodajte preostali šećer. Miješajte dok ne dobijete glatku, čvrstu smjesu. U nju umiješajte žumanjke. Prosijte brašno te umiješajte i njega.

3. Izlijte biskvitnu smjesu na papir i pecite je pet-deset minuta. Pečeni biskvit prebacite na čistu kuhinjsku krpu posutu šećerom, a odozgo ga prekrijte vlažnom krpom.

4. Otopite čokoladu na pari i pustite da se malo ohladi. Izmiješajte pjenasto maslac s prosijanim šećerom u prahu. Umiješajte čokoladu i rum. Dvije trećine kreme namažite na biskvit pa ga savijte. Odrežite komad rolade. Kremom ga pričvrstite na roladu i premažite je pomoću slastičarske vrećice na savitak. Vilicom prođite kroz kremu i stavite je u hladnjak.

5. Prije posluživanja ukrasite božikovinom. 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.