28. prosinca 2015.

Brza majoneza od samo četiri sastojka

majoneza
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Što je zapravo majoneza? Želimo li posve pojednostavniti možemo reći da se radi o emulziji ulja u vodi.

Važnu ulogu u nastanku majoneze ima žumanjak jajeta, jer omogućuje spajanje ulja i vode. U pravilu, osnovni sastojci majoneze su ulje, žumanjak, senf, sol te ocat ili limunov sok. No, ukusnu majonezu moguće je napraviti i bez senfa kako je to primjerice činio chef Antonin Carême, koji je u devetnaestom stoljeću kuhao za slavne, pa je čak napravio i Napoleonovu vjenčanu tortu. Slavni chef radio je majonezu bez senfa koristeći maslinovo ulje koje je dodavao drvenom žlicom.

Želite li se na jednostavan i brz način iskušati u pravljenu majoneze bez senfa isprobajte naš recept koji zahtijeva tek 4 sastojka: maslinovo ulje, jaja, balzamični ocat i sol. Jednostavno u staklenku (s poklopcem) od 0,5 L razbijete 2 jaja, dodajte otprilike 1 žlicu soli te 1-2 žlice balzamičnog octa. Zatim staklenku napunite do 1 cm ispod navoja maslinovim uljem. U staklenku sve do dna uronite štapni mikser te ga upalite na najveću brzinu. Sastojke miješajte na dnu staklenke sve dok se ne počne formirati emulzija. Zatim polagano dižite štapni mikser prema vrhu miješajući maslinovo ulje u emulziju. Polako, malenim pokretima dižite i spuštajte misker . Kada cijeli volumen maslinovog ulja "izmutite“ još nekoliko puta lagano uronite štapni mikser kako bi se majoneza homogenizirala. Očistite štapni mikser od majoneze, dobro zatvorite staklenku poklopcem i čuvajte majonezu u hladnjaku. Imajte na umu da je izuzetno bitno prvo započeti praviti emulziju od jaja, ulja i octa na dnu staklenke, a tek onda dizati štapni mikser prema vrhu kako bi se i svo maslinovo ulje inkorporiralo u majonezu. Inače, ukoliko pomiješate sve sastojke odjednom dobit ćete dressing za salatu umjesto majoneze.

Jeste li znali da je majonezu moguće pripremiti i bez jaja? Kako, saznajte ovdje

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.