04. rujna 2015.

Brza jela do 15 minuta

sasa polojac
Davor Višnjić/PIXSELL
gastro postao gastro.24sata.hr
Jelo koje je gotovo za 15 minuta svačiji je san, a pogotovo onih koji vode vječnu utrku s vremenom.

Omiljeno lice kulinarskih radionica Miele centra i naš chef Saša Polojac pripremio je dva jela koja su doista bila gotova za 15 minuta. U zagrebačkom Miele centru organizirali smo kuhanje brzih jela koje će zadovoljiti sve s manjkom vremena i velikom željom za konkretnim obrocima. Detaljniji popis Mielovih kulinarskih radionica možete pogledati ovdje, a do tada uživajte u našim prijedlozima.

Miele | Author: Miele Miele

Ključni faktori su dobro odabrane namirnice i dobra organizacija. Saša je odabrao svinjske kotlete koje je kombinirao s tikvicama te tjesteninu s pilećim rezancima i povrćem.

Donosimo vam 2 recepta za ukusna i brza jela.

kotlet | Author: Davor Višnjić/PIXSELL Davor Višnjić/PIXSELL

Svinjski kotleti s tikvicama i lukom

Sastojci:

  • 500 g svinjskog kotleta
  • 2 tikvice
  • 1 crveni luk
  • Soja sos
  • Sol, papar
  • Češnjak u prahu
  • Vegeta
  • 2 režnja češnjaka
  • Ružmarin

Koraci za brzu pripremu:

  1. Meso dobro začiniti
  2. Staviti tavu na vatru i dok se grije očistiti luk.
  3. Kad se tava zagrijala i luk je očišćen, kotlete staviti na tavu.
  4. Dok se kotleti prže, izrezati luk na listiće i oprati tikvice.
  5. Okrenuti kotlete i tikvice izrezati na prutiće.
  6. Izvaditi kotlete iz tave i u nju saviti povrće.
  7. Dok se povrće prži, pripremiti sve za obrok.

Savjeti:

  1. Kotlete je dobro kada krenete s pripremom začiniti. Tu svatko ima svoj način, u ovom slučaju koristila se sol, papar, malo češnjaka u prahu i ružmarin.
  2. Kotlete na tavici prepeći da dobijete boju s obije strane pri tome ukoliko se malo zapeku na tavici, nije nikakav problem, dapače taj dio će vam dati dodatni okus kasnije.
  3. Izvadite kotlete na tanjur ili pliticu i na tu masnoću dodajte luk rezan na listiće te tikvicu izrezanu na prutiće. Luk i tikvice pržite 5-6 minuta na najačoj vatri i to tako da ih promiješate svega jednom ili dvaput. Dodajte češnjaka, začine i prelijte sa malo soja sosa te prepirjajte još minutu i poslužite.

Isto jelo se može napraviti s piletinom ili ribljim fileima.

pile | Author: Davor Višnjić/PIXSELL Davor Višnjić/PIXSELL

Penne s pilećim rezancima i povrćem

Sastojci:

  • 250 g  tjestenine (penne, svrdla...)
  • 500 g pilećeg filea
  • 2 mrkve
  • 2 tikvice
  • Crveni luk
  • Celer
  • Pire od rajčice
  • Sol, papar
  • Vegeta
  • Soja sos

Koraci za brzu pripremu:

  1. Na plin stavite vodu za tjesteninu.
  2. Izrežite pileći file na rezance i začinite.
  3. Stavite posudu za umak na plin.
  4. Očistite luk, mrkvu i celer
  5. Na ulje stavite pileće rezance - što manje miješati.
  6. Izrežite luk na trakice i mrkvu na ploške ili rezance te dodajte piletini.
  7. Izrežite celer na trakice i dodajte u posudu.
  8. Tikvice izrežite na polumjesece ili rezance i dodajte u posudu.
  9. Tjestenina bi trebala biti gotova.
  10. Dodajte soja sos, pa rajčicu.
  11. Dodajte začine i spojite s tjesteninom.
Sasa Polojac | Author: Davor Višnjić/PIXSELL Davor Višnjić/PIXSELL

Savjeti:

  1. Piletinu izrezati na rezance i začiniti sa solju, paprom i vegetom, ako volite i češnjakom u prahu. Staviti je u zagrijanu posudu na malo ulja (ukoliko imate savršeno će poslužiti i wok).
  2. Dok se piletina pirja stavite kuhati tjesteninu. Kada je piletina dobila boju dodajte luk narezan na rezance i mrkvu. Nakon 2-3 min dodajte tikvicu i celer.
  3. Kada se malo krenulo opuštati podlijte sa malo soja sosa i sa rajčicom.
  4. Začinite sa solju, paprom, ukoliko volite vegetom. Ako je rajčica kisela dodajte malo šećera.
  5. U međuvremenu je tjestenina kuhana,  samo je iscijedite i stavite sa strane bez ispiranja i kada je umak gotov spojite sa umakom.

Donosimo vam i još nekoliko prijedloga za brzi ručak:

Falafel u tortilji, pečeno povrće i umak

Kineski pileći rezanci za deset minuta

Salata s piletinom i pestom

Popečci od tikvica i sira

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.