Omiljeno lice kulinarskih radionica Miele centra i naš chef Saša Polojac pripremio je dva jela koja su doista bila gotova za 15 minuta. U zagrebačkom Miele centru organizirali smo kuhanje brzih jela koje će zadovoljiti sve s manjkom vremena i velikom željom za konkretnim obrocima. Detaljniji popis Mielovih kulinarskih radionica možete pogledati ovdje, a do tada uživajte u našim prijedlozima.
Ključni faktori su dobro odabrane namirnice i dobra organizacija. Saša je odabrao svinjske kotlete koje je kombinirao s tikvicama te tjesteninu s pilećim rezancima i povrćem.
Donosimo vam 2 recepta za ukusna i brza jela.
Svinjski kotleti s tikvicama i lukom
Sastojci:
- 500 g svinjskog kotleta
- 2 tikvice
- 1 crveni luk
- Soja sos
- Sol, papar
- Češnjak u prahu
- Vegeta
- 2 režnja češnjaka
- Ružmarin
Koraci za brzu pripremu:
- Meso dobro začiniti
- Staviti tavu na vatru i dok se grije očistiti luk.
- Kad se tava zagrijala i luk je očišćen, kotlete staviti na tavu.
- Dok se kotleti prže, izrezati luk na listiće i oprati tikvice.
- Okrenuti kotlete i tikvice izrezati na prutiće.
- Izvaditi kotlete iz tave i u nju saviti povrće.
- Dok se povrće prži, pripremiti sve za obrok.
Savjeti:
- Kotlete je dobro kada krenete s pripremom začiniti. Tu svatko ima svoj način, u ovom slučaju koristila se sol, papar, malo češnjaka u prahu i ružmarin.
- Kotlete na tavici prepeći da dobijete boju s obije strane pri tome ukoliko se malo zapeku na tavici, nije nikakav problem, dapače taj dio će vam dati dodatni okus kasnije.
- Izvadite kotlete na tanjur ili pliticu i na tu masnoću dodajte luk rezan na listiće te tikvicu izrezanu na prutiće. Luk i tikvice pržite 5-6 minuta na najačoj vatri i to tako da ih promiješate svega jednom ili dvaput. Dodajte češnjaka, začine i prelijte sa malo soja sosa te prepirjajte još minutu i poslužite.
Isto jelo se može napraviti s piletinom ili ribljim fileima.
Penne s pilećim rezancima i povrćem
Sastojci:
- 250 g tjestenine (penne, svrdla...)
- 500 g pilećeg filea
- 2 mrkve
- 2 tikvice
- Crveni luk
- Celer
- Pire od rajčice
- Sol, papar
- Vegeta
- Soja sos
Koraci za brzu pripremu:
- Na plin stavite vodu za tjesteninu.
- Izrežite pileći file na rezance i začinite.
- Stavite posudu za umak na plin.
- Očistite luk, mrkvu i celer
- Na ulje stavite pileće rezance - što manje miješati.
- Izrežite luk na trakice i mrkvu na ploške ili rezance te dodajte piletini.
- Izrežite celer na trakice i dodajte u posudu.
- Tikvice izrežite na polumjesece ili rezance i dodajte u posudu.
- Tjestenina bi trebala biti gotova.
- Dodajte soja sos, pa rajčicu.
- Dodajte začine i spojite s tjesteninom.
Savjeti:
- Piletinu izrezati na rezance i začiniti sa solju, paprom i vegetom, ako volite i češnjakom u prahu. Staviti je u zagrijanu posudu na malo ulja (ukoliko imate savršeno će poslužiti i wok).
- Dok se piletina pirja stavite kuhati tjesteninu. Kada je piletina dobila boju dodajte luk narezan na rezance i mrkvu. Nakon 2-3 min dodajte tikvicu i celer.
- Kada se malo krenulo opuštati podlijte sa malo soja sosa i sa rajčicom.
- Začinite sa solju, paprom, ukoliko volite vegetom. Ako je rajčica kisela dodajte malo šećera.
- U međuvremenu je tjestenina kuhana, samo je iscijedite i stavite sa strane bez ispiranja i kada je umak gotov spojite sa umakom.
Donosimo vam i još nekoliko prijedloga za brzi ručak:
Falafel u tortilji, pečeno povrće i umak