gastro postao
Za čokoladni Božić pripremite preslatke čokoladne zvjezdice
Sastojci:
- 360 g glatkog brašna
- 240 g Zvijezda stolnog margarina
- malo soli
- 100 g šećera u prahu
- na vrh noža praška za pecivo
- 2 žlice kakaa
- 1/2 kom vrećice vanilin šećera
- 1 žumanjak
- 150 g marmelade od marelica
- 3 žlice ruma
- svjetla čokoladna glazura za ukras
- papir za pečenje
- masni papir za tuljak
Priprema:
- Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva.
- Na radnu površinu prosijte brašno sa praškom za pecivo i šećerom u prahu. Margarin narežite na komadiće pa ga zajedno sa žumanjkom, vanilin šećerom, kakaom i solju umijesite u brašno.
- Brzo umijesite prhko tijesto, omotajte ga prozirnom folijom i ostavite 2 sata u hladnjaku. Dva lima za pečenje obložite masnim papirom.
- Na radnoj površini posutoj brašnom valjkom razvaljajte tijesto na debljinu od oko 4 mm. Pomoću većeg i manjeg kalupa za izrezivanje zvjezdica izrežite jednaku količinu jednih i drugih. Složite ih na lim i pecite oko 12 minuta.
- Neka se ohlade na limu, a zatim ih oslobodite s papira.
- Glatko izmiješajte marmeladu s rumom, zakuhajte dobivenu mješavinu pa njome slijepite veću i manju zvjezdicu.
- Od masnog papira oblikujte tuljak, napunite ga čokoladnom glazurom pa tankim linijama ukrasite kolačiće.
U dobro zatvorenoj kutiji čokoladne će zvjezdice ostati svježe punih 14 dana.