gastro postao
Original koji je inspirirao nastanak naše domaće inačice naziva se gratin dauphinois, a potječe iz francuske pokrajine Dauphiné
U dane kada treba brzo smisliti i pripremiti konkretno jelo za veliku glad, a nemamo vremena ni volje ići u nabavku - uskače francuski krumpir. Iako mu naziv "francuski" daje dozu otmjenosti, ovaj je krumpir najbolje opisati kao jelo radnika i težaka. Pripremite ručak za manje od 35 kuna i nahranite četveročlanu obitelj!
Sastojci:
1kg krumpira Clever (pakiranje 5 kg = 16,99 kn)
4 komada Clever kranjske kobasice = 12,99 kn
100g šunke
1 Clever jaja M razred (pakiranje 10/1 = 12,99 kn)
1 Clever kiselo vrhnje = 2,99 kn
100ml kravljeg mlijeka
sol i papar
Priprema:
- Krumpire skuhajte u kori ili ga očistite pa skuhajte u posoljenoj vodi. U drugoj posudi skuhajte jaja. Kobasice prokuhajte nekoliko minuta u vreloj vodi.
- Krumpir i kobasice narežite na ploške te jaja ogulite i narežite. Posolite i popaprite krumpire, pospite s malo vegete pa ih promiješajte.
- Namažite maslacem vatrostalnu posudu pa složite red krumpira pa red kobasica, red narezanih jaja, ponovite isto još jedanput te završite redom krumpira i narezanom šunkom.
- lstucite jaje, dodajte vrhnje i mlijeko pa time prelijte jelo. Pecite oko 40 minuta na 180°C.