01. veljače 2016.

Francuski krumpir: Ukusno, zapečeno i povoljno

francuski krumpir
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Original koji je inspirirao nastanak naše domaće inačice naziva se gratin dauphinois, a potječe iz francuske pokrajine Dauphiné

U dane kada treba brzo smisliti i pripremiti konkretno jelo za veliku glad, a nemamo vremena ni volje ići u nabavku - uskače francuski krumpir. Iako mu naziv "francuski" daje dozu otmjenosti, ovaj je krumpir najbolje opisati kao jelo radnika i težaka. Pripremite ručak za manje od 35 kuna i nahranite četveročlanu obitelj!

Sastojci:

1kg krumpira Clever (pakiranje 5 kg = 16,99 kn)

4 komada Clever kranjske kobasice = 12,99 kn

100g šunke

1 Clever jaja M razred (pakiranje 10/1 = 12,99 kn)

1 Clever kiselo vrhnje = 2,99 kn

100ml kravljeg mlijeka

sol i papar

 

Priprema:

  1. Krumpire skuhajte u kori ili ga očistite pa skuhajte u posoljenoj vodi. U drugoj posudi skuhajte jaja. Kobasice prokuhajte nekoliko minuta u vreloj vodi.
  2. Krumpir i kobasice narežite na ploške te jaja ogulite i narežite. Posolite i popaprite krumpire, pospite s malo vegete pa ih promiješajte.
  3. Namažite maslacem vatrostalnu posudu pa složite red krumpira pa red kobasica, red narezanih jaja, ponovite isto još jedanput te završite redom krumpira i narezanom šunkom.
  4. lstucite jaje, dodajte vrhnje i mlijeko pa time prelijte jelo. Pecite oko 40 minuta na 180°C.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.