20. rujna 2016.

Pastitsio: Bogatstvo okusa u grčkom složencu

grčki složenac
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Bogati složenac s mljevenim mesom, tjesteninom i finim bešamel umakom.

Grci su poznati po svojim ukusnim jelima s mljevenim mesom. Bilo da pripremate musaku ili neku drugu verziju složenca koji uključuje patlidžane i feta sir, mljeveno meso je gotovo neizostavan sastojak. Originalnog naziva Pastitsio, ovaj složenac vrlo je popularan u Grčkoj. Poslužuje se u restoranima i priprema u toplini domova. Idealan je za hladnije jesenske dane jer bogatim okusima grije i dušu i tijelo. Sastoji se od tri ključne komponente – umaka od mljevenog mesa, tjestenine i bešamel umaka s jajima, a koliko dobro funkcioniraju zajedno saznat ćete samo ako se okušate u pripremi ovog bogatog složenca.

grčki složenac | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Potrebno vam je:

  • 500 g mljevenog mesa
  • 1 veći luk
  • 3 režnja češnjaka
  • 1 dcl crnog vina
  • 1 žlica koncentrata rajčice
  • 1 žličica cimeta
  • 150 ml pelata
  • 50 g maslaca
  • 80 g brašna
  • 4 dcl mlijeka
  • 6 žlica parmezana
  • 3 žumanjka
  • 3 bjelanjka
  • 500 g tjestenine penne
  • Maslinovo ulje
  • Muškatni orašćić
  • Sol, papar

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.
  2. Na maslinovom ulju pržite luk.
  3. Kad je omekšao, dodajte mu češnjak, a zatim i meso.
  4. Meso pirjajte dok ne postane mrvičasto i kuhano.
  5. Pojačajte vatru pa dodajte vino.
  6. Pustite nekoliko minuta kako bi alkohol ispario, a zatim dodajte koncentrat rajčice i cimet.
  7. Ubacite pelate, smanjite vatru i kuhajte oko pola sata povremeno miješajući.
  8. Bešamel umak napravite tako da otopite maslac u posudi i dodate mu brašno.
  9. Promiješajte kako bi se povezali, a zatim dodajte mlijeko i pjenjačom mutite dok ne nestane grudica.
  10. Kuhajte nekoliko minuta dok ne postane gusto, pa maknite s vatre, lagano ohladite, a zatim umiješajte žumanjke i pola parmezana.
  11. Začinite soli, paprom i muškatnim oraščićem.
  12. Tjesteninu skuhajte al dente, ocijedite i poprskajte maslinovim uljem.
  13. Dodajte bjelanjke koje ste najprije umutili s parmezanom i pomiješajte.
  14. U kalup najprije stavite polovicu tjestenine tako da u potpunosti prekrije dno.
  15. Dodajte sav umak od mesa i prekrijte ostatkom tjestenine pa zalijte bešamelom.
  16. Pospite ostatkom parmezana.
  17. Pecite oko 40 minuta ili dok ne dobije lijepu zlatnu boju.

Dobar tek! 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.