Predlažemo vam recept za doručak s kvinojom, vrlo zdravom namirnicom koje se neće moći zasititi nakon što je prvi put pripremite i kušate u kombinaciji koja vama najviše odgovara. Iako je kvinoja klasificirana kao pseudožitarica, srodna cikli i špinatu, naziva je se majkom svih žitarica zbog svoje hranjivosti i otpornosti, a pošto ne sadrži gluten i ne izaziva alergijske reakcije idealna je za alergičare i dojenčad. Kvinoja s cimetom jednostavna je za pripremu, sve što trebate napraviti je dobro isprati kvinoju i lagano je kuhati dok ne postane mekana.
Taj proces oduzet će vam samo pola sata, a blagodati ovakvog doručka osjetit će svaki djelić vašeg tijela, pogotovo ako uz ovakav doručak popijete i čašu 100% voćnog soka. Voćni sokovi imaju visoke nutritivne vrijednosti, blagotvorno djeluju na zdravlje, a njihovi puni okusi ispunit će vas dobrom energijom za čitav dan.
Kvinoja s cimetom
Sastojci:
1 šalica kvinoje
1,5 šalica vode
2 štapića cimeta
Prstohvat soli
Nasjeckani orasi
Med
Grožđice
Čaša 100% voćnog soka
Priprema:
- Operite kvinoju tako da nekoliko puta promijenite vodu u zdjeli u kojoj se nalazi.
- Premjestite kvinoju u cjedilo i isperite je pod mlazom vode te dobro ocijedite.
- U loncu pomiješajte kvinoju, vodu, cimet i sol i kuhajte poklopljeno dok ne zavrije. Zatim smanjite vatru i lagano kuhajte dok kvinoja ne upije cijelu vodu (otprilike 20 minuta).
- Kada je proces gotov, maknite kvinoju s vatre i pustite još 5 minuta da stoji pokriveno poklopcem.
- Izvadite štapiće cimeta te podijelite kvinoju u zdjele.
- Pospite orasima, grožđicama, medom i mlijekom.
- Uz doručak servirajte čašu 100% voćnog soka, odaberite okus koji najviše volite.
Uživajte u zdravom i ukusnom jelu i doznajte zašto je doručak najvažniji obrok - ovdje