25. ožujka 2014.

Idemo na šparoge u Istru

dani sparoga.jpg
1/2
gastro postao gastro.24sata.hr
Poneka ogrebotina zarađena na šparožini, ništa je u usporedbi s okusnim zadovoljstvom koje vlastitom rukom ubrana šparoga pruža. No, za istinsko uživanje u njima nije potrebna ni takva minorna žrtva.

Jednostavno se u razdoblju do 15. svibnja zaputite u sjeverozapadnu Istru, odaberite jedan od 34 restorana i konoba koji u ponudi imaju jelovnike sa šparogama i uživajte. Da bi cijela priča bila zaokružena, ukusna i mirisna jela spravljena od divne samonikle namirnice pratit će i vrhunska lokalna vina i maslinova ulja, a u kraju oko Umaga, Novigrada, Brtonigle i Buja definitivno ničega ne nedostaje.

Dani šparuga predstavljeni su u restoranu Stari Kaštel u Bujama, gdje su mladi chefovi Kristijan Budiša i Nikola Tadijanović izvrsno prikazali kakve sve divote možemo očekivati na različitim jelovnicima. Nakon skute sa šparogama, na stol je stigao marinirani brancin s narančom i šparogama, a pratila ga je juha od šparoga s pancetom. Glavno jelo bio je savršeni confit od boškarina s krumpirom i šparogama, a svi gosti moći će se zasladiti i sladoledom od šparoga.

U Starom Kaštelu jela su sljubili s vinima Veralda Luciana Visintina i maslinovim uljima Oleum Vitae, a različite kombinacije očekuju vas u drugim lokalima. Ponosni Istrijani, koji svakako znaju iskoristiti ono što im je zemlja sama pružila, pozivaju vas da uživate u njihovim šparogama do sredine svibnja. Ove sezone šparoga (barem za sada) ne manjka, stoga nemate brige da ćete ostati bez fritaje, tjestenine ili rižota sa šparogama ili pak neke vješte kombinacije s mesom ili ribom...

Pronađite popis svih restorana koji sudjeluju u projektu i pogledajte menije.

Pročitajte više o nutritivnim vrijednostima šparoga.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.