05. listopada 2012.

Iskoristite jesenske namirnice

ana-grgic
1/2
foto: Tomislav Miletić/Pixsell
gastro postao gastro.24sata.hr
Chefica Ana Grgić donosi vam zgodne recepte s popularnim jesenskim namirnicama.

"Većina ljudi s kojima sam razgovarala izbjegava kupiti buču, odgovor je uvijek da ne znaju što bi napravili s njom. Vjerujte, to je toliko zahvalna i ukusna namirnica da sa njom mozete raditi predjela, juhe pa čak i deserte", naglašava Ana Grgić te dodaje da ovo može biti baza za sve kremaste juhe,bilo da radite od kestena,krumpira ili drugog povrća.

Krem juha od buče i biskvitići od bučinih sjemenki

• 500 g buče • 1 luk • 2 češnja češnjaka • 45 g maslaca • 500 ml vrhnje za kuhanje • Sol i papar-po potrebi • 1 l temeljca

Priprema:
1. Na maslacu prepržite sitno kosani luk,češnjak i sitno sjeckanu buču.lagano pirjati i nakon sto buča postane mekana zaliti temeljcem
2. Pustiti da kuha, začiniti i dodati vrhnje za kuhanje,kad je buča kuhana sve skupa usitniti sa štapnim mikserom.
3. Poslužiti sa biskvitićima koje smo dobili tako da smo pomiješali 150 g  glatkog brasna ,100 g maslaca,100 g parmezana, 40 g prženih i sjeckanih bučinih sjemenki.
4. Sve sastojke pomiješamo da dobijemo fino prhko tijesto,razvaljamo ga i rezemo nozem.
5. Peći na 175 celzijevih stupnjeva oko 15 min .

Tortice od kozjeg sira i salata od cikle

Za tortice
• 500 g lisnato tijesto • sjeckani peršin • 3 jaja • 100 g parmezana • 200 g kozji sir • sol i papar-po potrebi • 50 ml vrhnje za kuhanje

1. Sve sastojke skupa pomiješati i začiniti.
2. Tijesto razvaljati na tanko, rezati ga, puniti sa smjesom od sira, zaklopiti s drugim lisnatim, rubove stisnuti vilicom pa premazati jajima i peći u pećnici.

Salata od cikle
• 350g cikla • Šećer • Sol • Timijan

1. Ciklu kuhati u slanoj vodi.kad je kuhana oguliti je i narezati na sitne kockice.
2. Na zagrijanu tavu staviti malo maslaca,dodati ciklu posuti je šećerom i lagano karamelizirati. Dodati timijan i začiniti. Poslužiti s pečenim torticama od kozjeg sira. Uz ovo jelo paše i salata od rikole.
 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.