27. lipnja 2016.

Jamie Oliver savjetuje: Pretvorite smoothie u ukusne palačinke

Borovnice
Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Slavni engleski kuhar Jamie Oliver u svojoj je novoj knjizi 'Every Day Super Food, odlučio klasičan jutarnji smoothie pretvoriti u smjesu za palačinke.

U blenderu izmiksajte borovnice, bananu, mlijeko, jaje i brašno. U gustu, ljubičastu smjesu umiješajte i komade cijelih borovnica, pa od nje radite male ili veće palačinke. Manje možete slagati jednu na drugu i premazivati jogurtom, pa visoku 'torticu' od palačinki, prelijte medom i orašastim plodovima.

Veće palačnike Jamie rado prereže i napuni nekim nadjevom ili marmeladom. Jednako dobre, palačinke će biti i od smrznutog bobičastog voća, samo ga prije miksanja u blenderu odmrznite na sobnoj temperaturi i ocijedite. Svaki jutarnji smoothie na ovaj je način moguće pretvoriti u finu smjesu za palačinke, a posebno ukusne i hrskave biti će one u kojima su umiješane i zobene pahuljice, kokosov ribani čips, bademovo, sojino ili kokosov mlijeko, te prirodni sokovi.

Najjednostavniji smoothie od dvije banane, šalice mlijeka ili jogurta stavite u blender, dodajte jaje, šalicu brašna s praškom za pecivo, te od glatke smjese pecite manje palačinke. Neće smetati ako u smoothie stavite i whey protein s okusom čokolade, vanilije ili nekog voća. Ovaj protein nastaje kao nusprodukt proizovdnje sira, a radi se o istom proteinu koji se nalazi u sirutki. Ovaj prah česti je sastojak jutarnjeg smoothiea kod sportaša i osoba koji zbog tjelesnih aktivonosti povećavaju dnevni unos proteina, a on zbog svoje arome samo može obogatiti okus palačinka.

Mekane, deblje palačinke Jamie Oliver priprema tako da gušću smjesu od 3 žumanjka, šalice brašna, dl mlijeka i 1⁄2 vrećice praška za pecivo pomiješa sa snijegom od bjelanjaka. Izlijte je na zagrijanu tavu premazanu uljem u krugove i na njih stavite kukuruz. Kad propadne u tijesto, okrenite ih i ispecite s druge strane. Na ovaj način Jamie priprema palačinke u slanoj verziji s prženim ploškama slanine, a slatku veriju kombinira s kukuruznim pahuljicama i poslužuje s karameliziranim bananama. Kad ispečete palačinke s jedne strane, možete ih, prema ideji slavnog kuhara, posipati raznim voćem, preokrenuti i ispeći s druge strane. Ovakve palačnike su pahuljaste i lagane, za razliku od onih u čiju se smjesu dodaju zobene pahuljice i banane.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.