Svibanj! Mjesec žarko crvenih, slatkih, mirišljavih jagoda! Obzirom da im sezona traje jako kratko, pokušavam ih iskoristiti na što više načina, u pitama, kremama, sladoledu... Jednostavno podnose sve varijante, a svi ih vole! :) U što god ih stavite, daju onu romantičnu notu.
Svaki deserta s njima izgleda divno, a da ne govorim o okusu. Već svi znaju da sam opsjednuta prhkim tijestom i pitama, odlučila sam ih prvo iskoristiti u ovim prefinim galettama, koje obožavam! Prejednostavne su za napraviti, a prefine za poluditi! :) Uživajte u ovom romantičnom crvenom mjesecu! :)
Galette s jagodama
Sastojci:
Tijesto:
- 250 g glatkog brašna
- Prstohvat soli
- 2 žlice šećera
- 170 g hladnog maslaca
- 2 žlice hladne vode
Punjenje:
- 250 g jagoda
- 4 žlice meda
- 1 žličica limunove korice
- 1 žličica gustina
- 1 jaje
- Šećer u prahu
Priprema:
- Mikserom dobro razraditi brašno, sol, šećer i hladni maslac (dok se ne dobije pjeskasta mokra smjesa). Pri kraju dodati 2 žlice hladne vode (ili kockicu leda) i dobro opet mikserom razraditi.
- Prebaciti na radnu plohu i rukama umijesiti tijesto, oblikovati ga u pravokutnik (oblik maslaca), umotati u prozirnu foliju i staviti u hladnjak na min 30 min (do 2 dana).
- Jagode narezati na ploške, pomiješati sa medom, limunovom koricom i gustinom. Ukoliko vam nije dovoljno slatko, dodati 2 žlice šećera ili žlicu meda.
- Tijesto izvadite iz hladnjaka i ostavite 5 min da se malo opusti. Razvaljati tijesto na debljinu cca 4-5 cm, te izrezati krugove željenog promjera. Na sredinu posložiti jagode, krajeve ostaviti prazne kako bi ih mogli uvrnuti.
- Premazati jajem i posuti krajeve šećerom, kako bi dobili finu hrskavu koricu.
- Pecite na 190 C cca 30 min. Ostavite na rešetki da se ohlade.
- Na kraju po želji posuti šećerom u prahu.
Tihanu možete pratiti i na njezinom blogu Tiha u Zemlji Slatkiša i Facebook stranici.