11. lipnja 2016.

Lagana torta s jagodama

Lagana-torta-s-jagodama
foto: Mateja Krvarić
gastro postao gastro.24sata.hr
Lagana i osvježavajuća torta

Lagana torta s jagodama

Biskvit:

  • 2 veća jaja
  • 50gr šećera
  • 50gr brašna
  • burbon vanilija ( vanilin šećer )

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 200C.
  2. Pripremite kalup 20cm, dno obložite papirom za pečenje i premažite dno i stranice sa maslacem.
  3. Odvojite žumnjke i bjelanjke. Žumanjke miksajte sa šećerom i vanilijom dok ne postanju blijedi i gusti. Bjelanjke izmiksajte u snijeg. Ručno sa spatulom umiješajte bjelanjke u žumanjke.
  4. Na kraju prosijte brašno i izmiješajte ručno dok se ne sjedini.
  5. Pecite 8 - 10 min.
  6. Ostavite da se ohladi.

Krema od jagoda:

  • 150gr jagoda
  • 2 žlice šećera
  • 1 žličica gustina i malo vode
  • sok pola limuna

Priprema:

  1. Jagode operite, narežite, dodajte im limun i šećer i stavite kuhati na laganu vatru. Kada omekšaju usitnite ih sa štapnim mikserom.
  2. Gustinu dodajte malo vode i izradite sa pjenjačom. Pire od jagoda vratite na vatru, dodajte gustin i kuhajte dok ne zavrije i dok se krema ne ugusne.
  3. Ostavite da se malo ohladi.

Krema od jogurta:

  • 450gr grčkog jogurta
  • 300ml slatkog vrhnja
  • 100gr šećera u prahu
  • pola žličice burbon vanilije
  • 9 listića želatine ( 15gr )
  • 500gr jagoda

Priprema:

  1. Biskvit stavite na pladanj za posluživanje, preko stavite kolut za torte.
  2. Jagode prerežite po pola i slažite u krug uz rub kalupa, sa unutrašnjom stranom jagode prema van.
  3. U sredinu stavite kremu od jagoda i poravnajte. Želatinu namočite u hladnu vodu.
  4. Miksajte salatko vrhnje sa šećerom i vanilijom u čvrsti šlag. Dodajte jogurt i miksajte.
  5. Želatinu ocijedite i rastopite na laganoj vatri ili na pari. Ulijte želatinu u kremu i miksajte dok se ne sjedini.
  6. Ulijte kremu u kalup i poravnajte. Ostavite da se hladi nekoliko sati.
  7. Ukrasite sa jagodama i poslužite uz preljev od jagoda. 

Mateju možete pratiti na njenom blogu i Facebook stranici.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.