gastro postao
Lagana i osvježavajuća torta
Lagana torta s jagodama
Biskvit:
- 2 veća jaja
- 50gr šećera
- 50gr brašna
- burbon vanilija ( vanilin šećer )
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 200C.
- Pripremite kalup 20cm, dno obložite papirom za pečenje i premažite dno i stranice sa maslacem.
- Odvojite žumnjke i bjelanjke. Žumanjke miksajte sa šećerom i vanilijom dok ne postanju blijedi i gusti. Bjelanjke izmiksajte u snijeg. Ručno sa spatulom umiješajte bjelanjke u žumanjke.
- Na kraju prosijte brašno i izmiješajte ručno dok se ne sjedini.
- Pecite 8 - 10 min.
- Ostavite da se ohladi.
Krema od jagoda:
- 150gr jagoda
- 2 žlice šećera
- 1 žličica gustina i malo vode
- sok pola limuna
Priprema:
- Jagode operite, narežite, dodajte im limun i šećer i stavite kuhati na laganu vatru. Kada omekšaju usitnite ih sa štapnim mikserom.
- Gustinu dodajte malo vode i izradite sa pjenjačom. Pire od jagoda vratite na vatru, dodajte gustin i kuhajte dok ne zavrije i dok se krema ne ugusne.
- Ostavite da se malo ohladi.
Krema od jogurta:
- 450gr grčkog jogurta
- 300ml slatkog vrhnja
- 100gr šećera u prahu
- pola žličice burbon vanilije
- 9 listića želatine ( 15gr )
- 500gr jagoda
Priprema:
- Biskvit stavite na pladanj za posluživanje, preko stavite kolut za torte.
- Jagode prerežite po pola i slažite u krug uz rub kalupa, sa unutrašnjom stranom jagode prema van.
- U sredinu stavite kremu od jagoda i poravnajte. Želatinu namočite u hladnu vodu.
- Miksajte salatko vrhnje sa šećerom i vanilijom u čvrsti šlag. Dodajte jogurt i miksajte.
- Želatinu ocijedite i rastopite na laganoj vatri ili na pari. Ulijte želatinu u kremu i miksajte dok se ne sjedini.
- Ulijte kremu u kalup i poravnajte. Ostavite da se hladi nekoliko sati.
- Ukrasite sa jagodama i poslužite uz preljev od jagoda.