Najave 21. kolovoza 2017.

12. vinski maraton u Zmajevcu - vinskoj prijestolnici Baranje

foto: Mario Jukić
gastro postao gastro.24sata.hr
Kao i proteklih godina glavni organizatori manifestacije su KUD József Attila i Udruga za njegovanje običaja Mađara Surduk iz Zmajevca

O ovogodišnjem vinskom maratonu voditeljica vinoteke Baranyai Julia iz Zmajevca, Gabriella Gerštmajer kaže sljedeće:

"Davne 2005. u sklopu dana sela smo organizirali Vinski maraton, a sad nam se sve više čini da u sklopu Vinskog maratona organiziramo i dan sela. Ove godine je došao red na 12. Vinski maraton. 2005. godine smo počeli s 40 natjecatelja a 2016.godine smo oborili sve rekorde i imali respektabilnih 1300 maratonaca te više tisuća posjetitelja.

 

 | Author: Mario Jukić foto: Mario Jukić

 

Naravno svi posjetitelji su dobrodošli i mogu obići sve otvorene podrume i uživati u bogatoj eno i gastro ponudi. U sklopu manifestacije je organiziran i sajam gdje će posjetitelji moći kupiti različite ručno izrađene suvenire, potrepštine. Cilj Vinskog maratona je da posjetitelji upoznaju naše malo mjesto, običaje, turističku ponudu.

Ova manifestacija je odlična i za promociju vinskih cesta, a sad već i po mnogima doprinosi i gospodarskom razvoju Općine Kneževi Vinogradi i Osječko-baranjske županije. Da bi olakšali vinarima posao i da ne bi svih 2000 maratonaca otišlo odmah u Katolički surduk u podrum broj 1, vinske ceste (surduke) smo označili s tri različite boje.

Vinski maraton svima počinje u 15:00 sati  i svi prijavljeni kreću iz centra sela, međutim svi kreću na vinsku cestu boje kakve boje je  njihova čaša, majica, prvi bonovi. Napominjemo da svi će dobiti isti broj bonova i svi obilaze iste podrume, samo oko 700 maratonaca kreće na crvenu vinsku cestu, oko 700 na žutu i 700 na zelenu pa se ljudi rotiraju.

Tijekom maratona na vinskim cestama posjetitelje će zabavljati različiti glazbeni sastavi. Završetak Vinskog maratona je predviđen u 19:00 sati.

Ove godine ćemo imati dvije bine, 2 chillout točke, sajam i bogatu gastro ponudu u 2 surduka i 24 podruma na Maratonu. U katoličkom i reformatskom surduku od 17:00 do 19:30 sati će se izmjenjivati različiti sastavi s narodnom glazbom.

 

 | Author: Mario Jukić foto: Mario Jukić

 

Katolički surduk 

Od 20:00 sati na glavnoj bini će vas zabavljati band iz Mađarske s engleskim, mađarskim evergreenima. Chillout ćemo smjestiti u „neaktivni“ dio surduka, kako bi svi razumjeli „preko puta Josića, ispod bunara“, tu ćemo imati „laganini“ svirku, rakiju bar.

Reformatski surduk

Od 20:00 sati na glavnoj bini nastupa Balašević tribute band Neki novi klinci, a u chilloutu Dj Danijel Boban će Vas protrest s taktovima melodičnog techna i progresivne house glazbe.

Našim posjetiteljima preporučujemo da zabavu nastave u podrumima i u šatorima, naravno svugdje će živa glazba i vrhunska vina garantirati dobar provod.

I ove godine će taj dan prometovati autobus na relaciji Osijek-Zmajevac-Osijek, te na relaciji Beli Manastir-Karanac-Kneževi Vinogradi-Zmajevac. Cijena povratne karte je 30,00 kn. Kotizacija za Vinski maraton će ove godine biti 100,00 kn po osobi.

Kao i svake godine maratonci će dobiti: redni broj, majicu, držač čaša s pečatom grada Zmajevca (iz 1841.godine), čašu, mapu s označenim podrumima i 24 bona za 24 podruma.

Zbog ograničenog broja sudionika na Vinskom maratonu primamo rezervacije na mail vinskimaraton@gmail.com, putem naše nove web stranice Vinski maraton."

Program Vinskog maratona:

30. rujan, subota

  • 10:00-12:00  Predstavljanje  OŠ Zmajevac  (sajam, ples i igre kod Doma kulture)
  • 11:00 – Početak etno sajma (Reformatski i Katolički surduk)
  • 10:00-14:30  Prijava za Vinski maraton
  • 12:30-13:30  Koncert puhačkog orkestra iz Šikloša kod Doma kulture
  • 13:15  Povorka folklornih skupina od Mađarske kuće
  • 13:45-14:45  Predstavljanje folklornih skupina
  • 14:45 – Okupljanje kod Doma kulture
  • 15:00-19:00  Vinski maraton
  • 19:30 -  Proglašenje prva tri mjesta kod Vinoteke Baranyai Julia
  • 20:00  Koncerti u Reformatskom i u Katoličkom surduku, zabava u podrumima

 

Vidimo se!
 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.