13. listopada 2015.

Jabuke: Najjednostavniji deserti s kraljicom sezone

Tart od jabuka
foto: Stockfood
gastro postao gastro.24sata.hr
Nadaleko poznata izreka "Jabuka na dan tjera doktora iz kuće van“ dovoljno govori o važnosti ovoga voća za zdravlje.

Jabuka obiluje blagotvornim tvarima – vitaminima i mineralima, fitokemikalijama te prehrambenim vlaknima. Zbog raznolikog sadržaja vlakana svakodnevno konzumiranje jabuka može pomoći pri snižavanju povišene razine kolesterola, detoksikaciji te pri regulaciji probave.

Jabuka je dobar izvor vitamina C, koji u suradnji sa fitokemikalijama snažne antioksidativne aktivnosti – flavonoida i fenola, također sadržane u jabuci, pridonosi funkciji imunološkog sustava te pomaže u borbi protiv virusa, bakterija i štetnog djelovanja slobodnih radikala. Ako još niste sigurni što napraviti s kraljicom sezone, savjetujemo da napravite starinski kolač od jabuke i griza koji je osvojio naše čitatelje. Ovaj kolač jednostavno trebate imati u vašoj bilježnici za crne dane. 

Vjeruje se da jabuka sadrži i nešto serotonina zbog čega djeluje pozitivno na raspoloženje, a vaše će raspoloženje zasigurno popraviti naši prijedlozi slastica s ovom kraljicom voća.

Brze ideje za deserte od jabuke

Svježe i hrskave jabuke odličan su i praktičan desert same po sebi, no žudite li za kompleksnijim okusima sparite narezane jabuke i sir (primjerice cheddar). Uz jabuke pristaje i sir mascarpone kojem možete dodati med i cimet, a jabuke po želji koristite svježe narezane ili cijele pečene u pećnici. Još jedan slastan i jednostavan desert su jabuke u karameli, a nemate li puno vremena predlažemo da izdvojite 20 minuta za pripremu Sundae od jabuka.

Sastojci ( 6 serviranja)

  • 1/2 šalice šećera
  • 1/2 šalice soka od naranče
  • 1/4 šalice soka od limuna
  • 6 šalica oguljenih i narezanih jabuka
  • 0,5 kg sladoleda od vanilije

Priprema:

  1. U posudu stavite šećer, sok od naranče i sok od limuna, zagrijte do vrenja, zatim smanjite vatru do laganog ključanja i kuhajte 5 minuta.
  2. Dodajte jabuke i ponovno zagrijte do vrenja pa smanjite vatru i pustite da jabuke lagano ključaju 15 minuta odnosno dok ne omekšaju.
  3. Dobivenu smjesu servirajte preko sladoleda od vanilije.

Jabuke i cimet – nepogrješiva kombinacija

Zbog činjenice da se odlično komplementiraju, slatki cimet je čest suputnik recepata s jabukama osobito pita od jabuka. Ipak, priprema ovog omiljenog deserta zahtijeva dosta vremena i truda pa predlažemo da, ukoliko ste u žurbi, u ovoj savršenoj kombinaciji uživate pomoću naših jednostavnih recepata:

Kolačić od jabuka sa sladoledom od cimeta

Kolač s jabukama i cimetom

No, nije cimet jedini začin koji pristaje uz deserte od jabuka. Slobodno eksperimentirajte s klinčićem – dodajte ih primjerice pečenim jabukama ili metvicom koja će odlično pristajati uz voćne salate ili kompote koje sadrže jabuku. I muškatni oraščić odlično nadopunjuje jabuke u slatkim receptima, a zanimljivu kombinaciju pružaju jabuka i anis: Tarte tatin od jabuka i sladoleda

Slasni jabučni deserti do 30 minuta

Manjak vremena nije razlog da ne uživate u slasnim jabučnim desertima.

Isprobajte naše recepte koji oduzimaju samo pola sata:

Slatki muffini s rižinim brašnom

Jabuke s jogurtom i šumskim voćem

Crvene jabuke s kremom od vanilije i cimeta

Brzi deserti s jabukama

Jabuke u šlafroku

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.