Native sadržaj Gastro zvijezda 2024. 27. prosinca 2024.

Ana Antunović osvojila je pratitelje jednostavnim receptima na profilu @kuhana_i_pecena

foto: Privatna arhiva
gastro postao gastro.24sata.hr
'Nije to što volim kuhat, nego što volim činit' ljude sretnima', kaže Ana u opisu svog Instagram profila kojeg je otvorila 2018. godine., a najviše je o kuhanju naučila od svoje bake

Ana Antunović food blogerica je iza Instagram profila @kuhana_i_pecena, a obožava čuti da je netko isprobao njezin recept i uživao u pripremi i konzumaciji hrane. Ističe da njezini pratitelji najviše vole jednostavne recepte, a ako bi morala izabrati jedan recept koji svi mogu napraviti, to bi bio pohani kruh. Ove godine iskušat će svoje vještine u našoj Gastro zvijezdi 2024.

Glasati za svoje favorite Gastro zvijezde možeš OVDJE!

Kada ste i zašto pokrenuli svoj profil/food blog? Možete li se sjetiti prvog recepta koji ste objavili?

Malo ste me sada potaknuli da se vratim u prošlost i pogledam koja je to prva objava bila na mom profilu… Kuhanu i Pečenu sam stvorila jer su me kolege s tadašnjeg posla nagovarali da svaki dan objavljujem što kuham za sutra kako bi i njih inspirirala. I eto, tako samo 30. siječnja 2018. godine pokrenula svoj kulinarski profil,a prvi recept je bio zapečena palenta s povrćem i mozzarellom. Kako tada, tako i danas, ideja mi je bila inspirirati ljude da kuhaju, da spremaju sebi doručke i gablece i da uživaju u hrani.

Tada mi je Kuhana i Pečena bila hobi i nisam ni slutila da će postati moj alter ego i da će mi toliko toga dobrog u životu donijeti, ali danas sam prezahvalna što se sve odvilo tako kako je.

 | Author: Privatna arhiva foto: Privatna arhiva

Koja jela najviše obožavaju pratitelji vašeg profila?

Jednostavna – to je iskreno najbolji odgovor. Moji pratitelji vole jednostavna, konkretna, lagana za spremanje jela, a a ako su pritom i zdravije verzije - to je još bolje. Varivo od slanutka i poriluka je zaista nevjerojatno odjeknulo, kao i grašak s piletinom i noklicama, juha od gostiju, tradicionalne fritule i sl. Iskreno slušam svoju publiku i trudim se kreirati jela koja će i njih nadahnuti za kuhanje.

Što kuhate sebi za gušt?

Sebi za gušt uglavnom volim napraviti finu paštu ili rižoto, ta jela me iskreno vesele, a kad nemam vremena onda je to povrće i meso iz pećnice. S vremenom sam baš usavršila spremanje rižota od gljiva, ili tjestenine carbonara i to mi je danas najdraže spremiti. No, većinu dana jedem jednostavna jela na žlicu ili meso s prilogom.

Zašto ste se zaljubili u kuhanje i kakvu kuhinju ( npr. tradicionalnu, mediteransku...) preferirate?

Iskreno, teško mi je reći kada i zašto sam se zaljubila u kuhanje. Jako sam bila vezana uz svoju baku, koja je stvarno bila vrhunska kuharica, i puno sam toga od nje naučila. Kad sam krenula na faks, izbor u menzi mi se nije toliko sviđao, pa sam često kuhala za sebe i sve svoje prijatelje. Za tadašnjih 20 kuna skuhala bi grah od kojeg bi se svi najeli, a nekako je to uvijek fino ispalo. Kad sam počela raditi, shvatila sam da kuham bolje od većine gableca iz dostave i tako sam krenula kuhati gotovo svaki dan. Mogu reći da je kuhanje područje u kojem sama sebe izazivam svaki dan, da budem kreativna, radim neke nove stvari i konstantno učim. Ipak, uvijek težim postići one okuse iz djetinjstva kojih se i sama sjećam, iako sam kao dijete bila jako izbirljiva, toliko da se moji roditelji još uvijek ne mogu načuditi da ja nekog drugog učim kuhanju i hrani.

Mediteranska kuhinja mi je nekako najbliža, a što se tiče tradicionalnih jela, često ih spremam ali ako postoji mogućnost da im skratim vrijeme pripreme onda to i napravim, jer to jednostavno više odgovara današnjici.

Bez kojeg sastojka ne možete u kuhinji?

Teško pitanje, ali reći ću bez maslaca. Maslac zaista funkcionira u svim varijantama, daje tu punoću okusa svakom jelu i koristim ga stvarno često. Tako da mi je teško zamisliti da kuham bez maslaca.

 | Author: Privatna arhiva foto: Privatna arhiva

Jedan recept koji svatko mora znati napraviti?

Pohani kruh! Nema slađeg i finijeg doručka, a sve što se treba napraviti je umočiti kruh u jaje i ispeći ga. Ako je kruh stariji, tim bolje. Meni je to i danas jedan od omiljenih doručaka.

Najdraži trenutak u gastro karijeri? (neka interakcija s followerima, video, komentar, događaj…)

Teško je izdvojiti jedan najdraži trenutak, jer svaki put kad mi netko napiše da je isprobao moj recept, ja se iskreno razveselim. Jedna prijateljica mi svaki put pošalje sliku kad spremi moje varivo sa slanutkom i napiše da joj je taj recept najbolji u životu. Možda bi izdvojila moment kad je jedan od mojih video recepata prešao milijun pregleda korisnika, baš sam osvijestila to kao wow moment – jer toliki broj ljudi da vidi nešto što ja radim je baš wow! Ali zaista, svaka poruka, svaki komentar o kuhanju – meni je novi milestone u gastro karijeri.

 | Author: Privatna arhiva foto: Privatna arhiva Čeka vas snimanje za Gastro zvijezdu. Čemu se najviše veselite?

Kuhanju! Volim kuhati u svim prilika, no posebno volim kad se tome doda moment izazova, pa makar da izazovem samu sebe. Volim pomicati svoje granice, razmišljati o receptu, jelu, kako ću ga spremiti i kako ću ga prezentirati… Uz to, volim biti pred kamerama :D Još dok sam kao dijete gledala kulinarske emisije, zamišljala sam da ću imati jednog dana svoj kulinarski show. Zato sam nedavno i pokrenula Kod KuhAne, svoju kulinarsku emisiju, u kojoj osim recepta uvijek ispričam i neku priču o tom jelu i moram priznati da kod publike odlično prolazi.

Osim toga, naravno da se veselim upoznati i svoje kolegice koje će sudjelovati u Gastro zvijezdi 2024 godine i naučiti nešto i od njih!

Glasati za svoje favorite Gastro zvijezde možeš OVDJE!

Podravka i missGASTRO s ponosom predstavljaju natjecatelje Gastro zvijezde - natječaja koji prepoznaje i slavi strast prema kuhanju i stvaranju jedinstvenih delicija. Natjecatelji svoje kulinarske kreacije pripremaju uz omiljene Podravka proizvode koji im pružaju inspiraciju i kvalitetu u svakoj fazi pripreme. Pratite njihove priče i otkrijte nove ideje za vlastite kulinarske avanture.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.