Kada tražimo brzi ručak, nekada trebamo baš najbrži, onaj koji se priprema u kraćem vremenu nego što bi obližnjoj pizzeriji trebalo da nam dostavi pizzu. U tom slučaju je svježa tjestenina savršen odabir, a svakako i zdraviji, posebno ako ju spojimo sa svježim i lokalnim namirnicama. Sandra Rončević, autorica bloga "O slanom & slatkom: O svemu", pripremila je jedno takvo brzo jelo u kojem rajčice i inćuni stvaraju umami okus s kojim se Aurelia pljukanci savršeno slažu. Ova tradicionalna istarska tjestenina pripremljena je isključivo od domaće durum pšenice, bez nepotrebnih aditiva i konzervansa. Pljukanci se kuhaju samo šest minuta, a od paljenja štednjaka do prvog zalogaja za cijeli recept trebat će ti samo 10 minuta!
Sastojci:
- 250 g mini rajčica
- Teglica svježeg bosiljka
- 4 usoljena inćuna
- 1 žlica usoljenih kapara
- 1 češanj češnjaka
- Maslinovo ulje
- 1 Grana Padano sir
- 250 g Aurelia pljukanaca
- Papar
Priprema:
- U tavu ulij maslinovo ulje, dodaj češanj češnjaka i lagano poprži dok ne pusti aromu.
- Dodaj inćune te također poprži, usitni ih pomoću kuhače ili viljuške, dodaj kapare i na kraju cherry rajčice narezane na polovice.
- Dok se rajčice peku na maslinovom ulju, skuhaj pljukance jedni minutu kraće nego što to traže upute na pakiranju. Sačuvaj malo vode u kojoj se kuhala tjestenina.
- Kada su omekšale, dio rajčica pritisni kuhačom ili viljuškom te ukloni češanj češnjaka.
- Pljukance dodaj u tavu u kojoj su rajčice, dodaj malo vode u kojoj su se kuhali pljukanci i dobro promiješaj da se sjedine.
- Ostavi da se kuha minutu do dvije i zatim dodaj svježeg bosiljka.
- Posluži pljukance u duboki tanjur, posipaj ribanim sirom i paprom i uživaj u svakom zalogaju.
Dobar tek!