Native sadržaj Gastro zvijezda 2024. 30. prosinca 2024.

Kraljevska večera: Svinjski lungić à la Wellington s glaziranim mrkvicama i graškom

Foto: Sandra Šimunović/PIXSELL foto: Sandra Šimunović/PIXSELL

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Wellington pita može biti jednostavnija za pripremu u opciji s lungićem, a jednako ukusna kao ona s govedinom

Ana Antunović, autorica Instagram profila @kuhanaipečena, ove godine bori se za titulu Gastro zvijezde 2024. u kategoriji "Tradicionalna kuhinja". Na svom profilu tvrdi da "nije što voli kuhat, nego što voli činit' ljude sretnima", a nas je usrećila receptom za predivnu wellington pitu s lungićem. Pogledajte video, a detaljni recept i sastojke potražite u nastavku članka.  

 

Sastojci za meso:

 | Author: Sandra Šimunović/PIXSELL foto: Sandra Šimunović/PIXSELL

Sastojci za prilog:

 | Author: Sandra Šimunović/PIXSELL foto: Sandra Šimunović/PIXSELL

Upute za pripremu

Očistite lungić od žilica i masnoća. Posolite i popaprite. Na tavi zagrijte maslinovo ulje i brzo zapecite lungić sa svih strana dok ne dobije zlatnu koricu. Ohladite. 

 | Author: Sandra Šimunović/PIXSELL foto: Sandra Šimunović/PIXSELL

Sitno nasjeckajte gljive ili ih usitnite u multipraktiku. Na tavi zagrijte maslinovo ulje, pirjajte šalotku i češnjak dok ne omekšaju, a zatim dodajte gljive i timijan. Pirjajte dok tekućina iz gljiva ne ispari. Ohladite. 

Na prozirnu foliju posložite šnite pršuta tako da se malo preklapaju. Na pršut rasporedite gljive, a zatim na sredinu stavite ohlađeni lungić premazan senfom. Uz pomoć folije zarolajte sve u čvrstu roladu i stavite u hladnjak na 20 minuta. 

 | Author: Sandra Šimunović/PIXSELL foto: Sandra Šimunović/PIXSELL

Razvaljajte lisnato tijesto na pravokutnik dovoljno velik da omota lungić. Izvadite lungić iz folije i stavite ga na tijesto. Zamotajte tijesto, zatvorite rubove i premažite razmućenim jajetom. Pecite u pećnici zagrijanoj na 200 °C oko 25-30 minuta, dok tijesto ne postane zlatno i hrskavo. Ostavite da odmori 5-10 minuta prije rezanja. 

 | Author: Sandra Šimunović/PIXSELL foto: Sandra Šimunović/PIXSELL

Glazirane mrkvice: 

Mrkve očistite i kuhajte u slanoj vodi 5-7 minuta dok ne omekšaju, ali neka ostanu čvrste. Ocijedite. U širokoj tavi rastopite maslac na srednjoj vatri.  Stavite mrkve u tavu i lagano ih okrećite, dodajte med ili šećer i sok od naranče te promiješajte dok se sastojci ne sjedine. Kuhajte još 3-5 minuta dok ne dobiju sjaj i blagu zlatnu boju. Posolite i popaprite po ukusu. Po želji, pospite sitno sjeckanim peršinom ili začinskim biljem.  

 | Author: Sandra Šimunović/PIXSELL foto: Sandra Šimunović/PIXSELL

Priprema graška:

Na zagrijanom maslinovom ulju prodinstajte sitno nasjeckani luk dok ne omekša i postane staklast. Dodajte med ili prošek i promiješajte, pirjajući kratko dok luk ne dobije blagu karamelizaciju. Ubacite grašak i kratko ga prodinstajte (oko 1 minutu). Dodajte pelate ili pasatu i ulijte vode dovoljno da pokrije grašak. Začinite solju, paprom i slatkom paprikom te promiješajte. Kuhajte na laganoj vatri 15-20 minuta, povremeno miješajući, dok umak ne postane gust. 

Narežite pitu i poslužite uz mrkvu i grašak. Dobar tek!

 | Author: Sandra Šimunović/PIXSELL foto: Sandra Šimunović/PIXSELL

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.