Ana Antunović, autorica Instagram profila @kuhanaipečena, ove godine bori se za titulu Gastro zvijezde 2024. u kategoriji "Tradicionalna kuhinja". Na svom profilu tvrdi da "nije što voli kuhat, nego što voli činit' ljude sretnima", a nas je usrećila receptom za predivnu wellington pitu s lungićem. Pogledajte video, a detaljni recept i sastojke potražite u nastavku članka.
Sastojci za meso:
- 1 svinjski lungić (oko 400 g)
- 1 pakiranje lisnatog tijesta (oko 250 g)
- 100 g pršuta (tanke šnite)
- 200 g šampinjona
- 2 luka shallot
- 1 češanj češnjaka
- maslinovo ulje
- 1 žlica Podravka senfa
- 1 žličica svježeg timijana
- 1 jaje (za premazivanje)
- Sol i papar (po ukusu)
- Vegeta Maestro češnjak granule
- Vegeta Maestro peršin
- Vegeta Maestro majčina dušica
Sastojci za prilog:
- 200 g mrkvice (tanje i manje)
- 50 grama maslaca
- 1 žlica meda ili smeđeg šećera
- sok 1 naranče
- Vegeta Maestro kopar
- Vegeta Maestro slatka mljevena paprika
- 1 konzerva Podravka graška
- 1 Podravka pelat
- Žlica meda
- 1 shallot luk
Upute za pripremu
Očistite lungić od žilica i masnoća. Posolite i popaprite. Na tavi zagrijte maslinovo ulje i brzo zapecite lungić sa svih strana dok ne dobije zlatnu koricu. Ohladite.
Sitno nasjeckajte gljive ili ih usitnite u multipraktiku. Na tavi zagrijte maslinovo ulje, pirjajte šalotku i češnjak dok ne omekšaju, a zatim dodajte gljive i timijan. Pirjajte dok tekućina iz gljiva ne ispari. Ohladite.
Na prozirnu foliju posložite šnite pršuta tako da se malo preklapaju. Na pršut rasporedite gljive, a zatim na sredinu stavite ohlađeni lungić premazan senfom. Uz pomoć folije zarolajte sve u čvrstu roladu i stavite u hladnjak na 20 minuta.
Razvaljajte lisnato tijesto na pravokutnik dovoljno velik da omota lungić. Izvadite lungić iz folije i stavite ga na tijesto. Zamotajte tijesto, zatvorite rubove i premažite razmućenim jajetom. Pecite u pećnici zagrijanoj na 200 °C oko 25-30 minuta, dok tijesto ne postane zlatno i hrskavo. Ostavite da odmori 5-10 minuta prije rezanja.
Glazirane mrkvice:
Mrkve očistite i kuhajte u slanoj vodi 5-7 minuta dok ne omekšaju, ali neka ostanu čvrste. Ocijedite. U širokoj tavi rastopite maslac na srednjoj vatri. Stavite mrkve u tavu i lagano ih okrećite, dodajte med ili šećer i sok od naranče te promiješajte dok se sastojci ne sjedine. Kuhajte još 3-5 minuta dok ne dobiju sjaj i blagu zlatnu boju. Posolite i popaprite po ukusu. Po želji, pospite sitno sjeckanim peršinom ili začinskim biljem.
Priprema graška:
Na zagrijanom maslinovom ulju prodinstajte sitno nasjeckani luk dok ne omekša i postane staklast. Dodajte med ili prošek i promiješajte, pirjajući kratko dok luk ne dobije blagu karamelizaciju. Ubacite grašak i kratko ga prodinstajte (oko 1 minutu). Dodajte pelate ili pasatu i ulijte vode dovoljno da pokrije grašak. Začinite solju, paprom i slatkom paprikom te promiješajte. Kuhajte na laganoj vatri 15-20 minuta, povremeno miješajući, dok umak ne postane gust.
Narežite pitu i poslužite uz mrkvu i grašak. Dobar tek!