Luna Džidić, autorica bloga Sunberry Jam, je biologinja i plant based chefica. Voli kuhati s divljim biljem koje je sama ubrala, raditi razne fermentacije i napitke, te kreirati jednostavna i ukusna jela sa svima poznatim namirnicama. Donosimo gastro intervju s Lunom koju možeš bolje upoznati, podržati i glasati za nju na našem micrositeu Gastro zvijezda 2024! Pogledaj Instagram profil!
Glasati za svoje favorite Gastro zvijezde možeš OVDJE!
Kada ste i zašto pokrenuli svoj profil/food blog? Možete li se sjetiti prvog recepta koji ste objavili?
Blog sam pokrenula 2015. godine, nakon što sam iz zdravstvenih razloga morala potpuno promijeniti način prehrane. Nisam više mogla jesti skoro ništa od “običnih” namirnica koje ljudi svakodnevno koriste - bilo što od pšenice (kruh, tjestenina, kolači), šećer, većinu mliječnih proizvoda, rafinirana ulja, općenito prerađenu hranu. Zbog toga sam morala biti stvarno kreativna u smišljanju što ću jesti i krenula pisati vlastite recepte. Bilo mi je zabavno kreirati ukusna jela i slastice koji ne sadrže ništa od klasičnih sastojaka. Mojim prijateljima i obitelji se svidjelo i svi su pitali za recepte, pa sam zato pokrenula i blog. Uskoro mi je upravo taj blog donio mnoge zanimljive prilike, poznanstva i poslovne suradnje.
Instagram profil sam otvorila dosta kasnije. Sviđa mi se što mogu dijeliti recepte kroz tako vizualni medij, okupljati zajednicu ljudi koje zanima to što radim, i usmjeriti ih na recepte i članke na mojoj web stranici. Prvi recepti na blogu bili su vrlo jednostavni - radilo se o sirovim krekerima od povrća i sjemenki te sirovim slatkišima od suhog voća i orašastih plodova.
Koja jela najviše obožavaju pratitelji Vašeg profila?
Moji pratitelji obožavaju drugačija jela iz različitih svjetskih kuhinja, nešto što nije uobičajeno za ovo podneblje. Puno putujem i imam mnogo prijatelja iz raznih država, a i živjela sam u različitim zemljama i učila o hrani. Tu i tamo napišem recept za neko strano jelo koje mi je drago, i ljudima to bude jako zanimljivo.
Što kuhate sebi za gušt?
Razne kombinacije s rižom i povrćem - recimo tajlandski curry, neki stir-fry u kineskom stilu, sushi, chahan… Obožavam rižu i povrće, što se može. A jako volim i razne juhe i salate, to uvijek prolazi.
Zašto ste se zaljubili u plant-based, vege kuhinju?
Po struci sam biologinja i posebno me zanima botanika - na biljkama sam i diplomirala. Uvijek su me zanimale razne primjene biljaka u ljudskom životu, od materijala do ljekovitosti i prehrane. Tako da je moje zanimanje za biljke u kuhinji došlo iz pomalo “štreberskih” razloga. Željela sam baš ući u dubinu znanja o biljkama i puno sam eksperimentirala kako bih iskoristila njihov puni potencijal u kulinarstvu, ne samo u nutritivnom smislu nego i što se tiče boje, okusa, teksture i ostalih elemenata koji čine jelo posebnim. Naravno, u cijeloj priči mi je bilo i jako bitno da ta hrana bude dobra za zdravlje, budući da sam se krenula temeljitije baviti prehranom prvenstveno iz zdravstvenih razloga. Iako se već skoro deset godina bavim ovime, i dalje me oduševljava koliko su biljke u kulinarstvu zanimljive i koliko je to područje puno potencijala.
Bez kojeg sastojka ne možete u kuhinji?
Ne mogu bez riže i soja sosa.
Jedan recept koji svatko mora znati napraviti?
Juha od povrća. Old-school domaća juha je nezamjenjiva, vraća u život nakon dugog dana. Vidim da ljudi puno jedu juhe iz vrećice, šteta, jer je domaću juhu tako jednostavno skuhati.
Najdraži trenutak u gastro karijeri? (neka interakcija s followerima, video, komentar, događaj…)
Ima ih puno! Jedan je bio kada sam slučajno dobila posao u Norveškoj u jednom istaknutom restoranu. Vlasnik je vidio moj blog i svidjelo mu se to što radim. Pitao me želim li raditi kao kuharica, ja sam odgovorila da ne želim. Rekao je da će mu trebati i plant-based slastičarka, što sam pristala razmotriti. Napravila sam jednu tortu, ali na kraju je ipak ljubav prema kuhanju pobijedila te sam ostala raditi kao kuharica. Bilo je zanimljivo vidjeti kako funkcionira jedan takav uspješan restoran s vegetarijanskim jelovnikom i lokalnim lancem nabave sastojaka, u vrijeme kada u Hrvatskoj nije bilo puno zdravih i vege mjesta, a pogotovo ne s kvalitetnom pričom.
Čeka vas snimanje za Gastro zvijezdu. Čemu se najviše veselite?
Veselim se smišljanju recepata, kuhanju u novom okruženju i druženju s ostalim ljudima koji se bave nečim zanimljivim na našoj gastro sceni.
Glasati za svoje favorite Gastro zvijezde možeš OVDJE!
O’Plant i missGASTRO s ponosom predstavljaju natjecatelje Gastro zvijezde – natječaja koji prepoznaje i slavi strast prema kuhanju i stvaranju jedinstvenih delicija. Natjecatelji kategorije Plant-based svoje kulinarske kreacije pripremaju pomoću vrhunskih O’Plant proizvoda koji unose dozu prirode i O'Biljno dobar okus u svako jelo. Pratite njihove priče i otkrijte nove ideje za svoje kulinarske avanture.