U svijetu u kojem se kulinarske priče često odvijaju po očekivanom scenariju, Ana-Maria Cuglin pojavljuje se kao prekrasno, pomalo neočekivano osvježenje. Dok danju radi u prodavaonici ribolovne opreme, gdje je okružena štapovima, varalicama i kupcima koji joj ponekad donesu svježu ribu, večeri rezervira za brašno, šećer, miksere i slastičarske eksperimente koji su postali njezin prepoznatljiv potpis.
Na Instagramu i TikToku gradi toplu zajednicu ljubitelja kuhanja koji cijene njezine jednostavne recepte, ali i njezinu iskrenost - od prvih, nesigurnih videa do današnjih, spontanih i rado gledanih objava. Masterchef joj je dao vjetar u leđa, ali put je nastavila sama, polako i autentično, uvijek kao vlastiti najveći kritičar. Najviše uživa u pripremi torti, koje su u njezinom krugu postale tradicija i poklon koji se očekuje. Kaže da kuha sezonski, intuitivno i 'od oka', a bez soli, koja za nju pojačava svaki okus - ni slastice ni slana jela ne bi imala isti šarm.
Kao finalistkinja Gastro Zvijezde 2025 u kategoriji Slastice, na projekt dolazi s uzbuđenjem, željom da pokaže svoju kreativnost i otkrije nove okuse koji povezuju - baš poput njezine zimske torte od kruške, cimeta i vanilije.
Recept koji nam zvuči kao savršen dodatak hladnim danima mnogi će zasigurno jedva čekati isprobati, a za Anu-Mariju i njezin profil anamariacuglin možeš glasati ovdje.
Zimska torta od kruške, cimeta i vanilije
Sastojci
Biskvit
- 2 pakiranja Dolcela muffins cimet
- Voda, ulje i jaje (prema uputama na pakiranju)
Nadjev od krušaka
- 3 kruške (2 za nadjev + 1 za dekor)
- 2 žlice smeđeg šećera
- Dolcela vanilin šećer (1 paketić po želji)
- Sok i naribana korica 1 limuna
- Malo vode
- 1 žlica Dolcela gussnela (razrađena u malo vode)
Krema
- Dolcela Perfetta brzi puding vanilija + hladno mlijeko
- 250 g mascarponea
- 500 g vrhnja za šlag
- 2 žlice Dolcela vanilin šećera u prahu
- Ekstrakt vanilije
Priprema
1. Od dva pakiranja Dolcela muffins cimet pripremi dvije zasebne biskvitne podloge. U svaku smjesu dodaj jaje, ulje i vodu prema uputama na pakiranju, dobro izmiksaj i prebaci u kalupe. Peci na 170 °C oko 30 minuta, ili dok čačkalica ne izađe suha. Ohladi u potpunosti.
2. Dvije kruške nareži na male kockice i stavi u tavu na laganu vatru. Dodaj smeđi šećer, Dolcela vanilin šećer, koricu i sok limuna te nekoliko žlica vode. Kuhaj dok kruške ne omekšaju, ali i dalje ostanu 'pod zub'. Umiješaj razmućeni Dolcela gussnel i kratko kuhaj dok se smjesa ne zgusne. Ohladi u hladnjaku.
3. Dolcela Perfetta brzi puding vanilija pripremi tako da ga samo izmiksaš s hladnim mlijekom. U drugoj posudi izmiksaj mascarpone, vrhnje za šlag, šećer u prahu i ekstrakt vanilije u glatku, čvrstu kremu.
4. Na prvi biskvit nanesi rubni prsten od mascarpone kreme. U sredinu stavi nadjev od krušaka pa preko njega rasporedi puding od vanilije. Poklopi drugim biskvitom.
5. Cijelu tortu premaži preostalom kremom od mascarponea, a za dekor dodaj tanko narezane kruške ili dodatno Dolcela mljevenim cimetom.