Native sadržaj 23. prosinca 2025.

Mirisna, cozy i neodoljiva: Zimska torta od kruške, cimeta i vanilije kao stvorena za blagdanski stol

foto: Ana-Maria Cuglin i njezina zimska torta, foto: Pixsell/Davor Puklavec

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Ana-Maria Cuglin, kreativka koju mnogi pamte iz Masterchefa, danas je omiljena online autorica jednostavnih i iskreno pripremljenih jela te finalistkinja Gastro Zvijezde 2025 u kategoriji Slastice, a njezina strast prema tortama i toplim, domaćim okusima najviše dolazi do izražaja upravo u receptu koji nam predstavlja.

U svijetu u kojem se kulinarske priče često odvijaju po očekivanom scenariju, Ana-Maria Cuglin pojavljuje se kao prekrasno, pomalo neočekivano osvježenje. Dok danju radi u prodavaonici ribolovne opreme, gdje je okružena štapovima, varalicama i kupcima koji joj ponekad donesu svježu ribu, večeri rezervira za brašno, šećer, miksere i slastičarske eksperimente koji su postali njezin prepoznatljiv potpis.

Na Instagramu i TikToku gradi toplu zajednicu ljubitelja kuhanja koji cijene njezine jednostavne recepte, ali i njezinu iskrenost - od prvih, nesigurnih videa do današnjih, spontanih i rado gledanih objava. Masterchef joj je dao vjetar u leđa, ali put je nastavila sama, polako i autentično, uvijek kao vlastiti najveći kritičar. Najviše uživa u pripremi torti, koje su u njezinom krugu postale tradicija i poklon koji se očekuje. Kaže da kuha sezonski, intuitivno i 'od oka', a bez soli, koja za nju pojačava svaki okus - ni slastice ni slana jela ne bi imala isti šarm.

Kao finalistkinja Gastro Zvijezde 2025 u kategoriji Slastice, na projekt dolazi s uzbuđenjem, željom da pokaže svoju kreativnost i otkrije nove okuse koji povezuju - baš poput njezine zimske torte od kruške, cimeta i vanilije.

Recept koji nam zvuči kao savršen dodatak hladnim danima mnogi će zasigurno jedva čekati isprobati, a za Anu-Mariju i njezin profil anamariacuglin možeš glasati ovdje.

24SATA Kulinarsko natjecanje za Gastro zvijezdu 2025. | Author: Josip Regovic/PIXSELL foto: Josip Regovic/PIXSELL

Zimska torta od kruške, cimeta i vanilije

Sastojci

Biskvit

24SATA Kulinarsko natjecanje za Gastro zvijezdu 2025. | Author: Josip Regovic/PIXSELL foto: Josip Regovic/PIXSELL

Nadjev od krušaka

  • 3 kruške (2 za nadjev + 1 za dekor)
  • 2 žlice smeđeg šećera
  • Dolcela vanilin šećer (1 paketić po želji)
  • Sok i naribana korica 1 limuna
  • Malo vode
  • 1 žlica Dolcela gussnela (razrađena u malo vode)

24SATA Kulinarsko natjecanje za Gastro zvijezdu 2025. | Author: Josip Regovic/PIXSELL foto: Josip Regovic/PIXSELL

Krema

24SATA Kulinarsko natjecanje za Gastro zvijezdu 2025. | Author: Davor Puklavec/PIXSELL foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Priprema

1. Od dva pakiranja Dolcela muffins cimet pripremi dvije zasebne biskvitne podloge. U svaku smjesu dodaj jaje, ulje i vodu prema uputama na pakiranju, dobro izmiksaj i prebaci u kalupe. Peci na 170 °C oko 30 minuta, ili dok čačkalica ne izađe suha. Ohladi u potpunosti.

24SATA Kulinarsko natjecanje za Gastro zvijezdu 2025. | Author: Josip Regovic/PIXSELL foto: Josip Regovic/PIXSELL

2. Dvije kruške nareži na male kockice i stavi u tavu na laganu vatru. Dodaj smeđi šećer, Dolcela vanilin šećer, koricu i sok limuna te nekoliko žlica vode. Kuhaj dok kruške ne omekšaju, ali i dalje ostanu 'pod zub'. Umiješaj razmućeni Dolcela gussnel i kratko kuhaj dok se smjesa ne zgusne. Ohladi u hladnjaku.

3. Dolcela Perfetta brzi puding vanilija pripremi tako da ga samo izmiksaš s hladnim mlijekom. U drugoj posudi izmiksaj mascarpone, vrhnje za šlag, šećer u prahu i ekstrakt vanilije u glatku, čvrstu kremu.

24SATA Kulinarsko natjecanje za Gastro zvijezdu 2025. | Author: Davor Puklavec/PIXSELL foto: Davor Puklavec/PIXSELL

4. Na prvi biskvit nanesi rubni prsten od mascarpone kreme. U sredinu stavi nadjev od krušaka pa preko njega rasporedi puding od vanilije. Poklopi drugim biskvitom.

5. Cijelu tortu premaži preostalom kremom od mascarponea, a za dekor dodaj tanko narezane kruške ili dodatno Dolcela mljevenim cimetom.

24SATA Kulinarsko natjecanje za Gastro zvijezdu 2025. | Author: Davor Puklavec/PIXSELL foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.