Iako volimo isprobavati nove i trendi blagdanske recepte, ipak ne možemo zamisliti proslavu i okupljanje oko uskrsnog stola bez pince. Ovaj slatki kruh već se generacijama priprema kao dio uskrsne trpeze, a kroz godine je svaka obitelj dodala svoj neki tajni sastojak koji ju čini posebnom.
Ako i ti tražiš recept za pincu koja baš svaki put uspijeva, onda će ti se svidjeti ovaj Darka Debića, autora bloga "Samo jedan griz". Tajna Darkove najsočnije pince je u proizvodima S-BUDGET i ostalih vlastitih robnih marki koje su dostupne u najbližem SPAR-u ili INTERSPAR-u. Što će ti sve biti potrebno, pogledaj u nastavku:
Sastojci za dvije manje pince:
- 300 g S- BUDGET glatkog brašna
- 1 S-BUDGET suhi kvasac
- 50 g S-BUDGET šećera
- 1 S-BUDGET vanilin šećer
- Ribana korica dvije manje S-BUDGET naranče
- Prstohvat SPAR Vital soli
- 1 SPAR Natur*pur jaje
- 2 SPAR Natur*pur žumanjka
- 30 ml SPAR mlijeka
- 30 ml soka od naranče
- 1 jušna žlica Cake Spirit S-BUDGET alkohola za pečenje kolača
- 1 žličica VRTOVI HRVATSKE meda
- 30 g SPAR maslaca
- 30 g S-BUDGET svinjske masti
- 1 razmućeno jaje za premazivanje
Sastojci za posipanje:
- 40 g S-BUDGET šećera
- 1 žličica Cake Spirit S-BUDGET alkohola za pečenje kolača
Priprema:
- Svi sastojci neka budu sobne temperature, potrebno ih je na vrijeme izvaditi iz hladnjaka.
- Brašno staviti u duboku zdjelu za miješanje. Dodati kvasac, šećere i ribanu koricu naranče te promiješati. Dodati jaje, žumanjke, mlijeko, sok naranče, alkohol za pečenje kolača, med i sol.
- Miješati mikserom s nastavkom za tijesta 5 do 7 minuta. Odmoriti tijesto desetak minuta.
- Postepeno dodavati maslac i mast. Mijesiti mikserom sve dok se ne počne odvajati od zdjele.
- Pokriti i ostaviti dizati na toplom da se tijesto udvostruči.
- Pripremiti šećer za posipanje. U zdjelici pomiješati šećer i alkohol.
- U tankom sloju rasporediti mješavinu na papir za pečenje, pokriti drugim papirom za pečenje i utisnuti valjkom.
- Maknuti gornji papir, držati na suhom i toplom mjestu dok ne otvrdne. Izlomiti blok na manje komade.
- Tijesto istresti na radnu površinu i podijeliti na dva dijela. Svaku polovicu premijesiti i oblikovati u kuglu.
- Staviti kugle na pleh obložen papirom za pečenje i ostaviti pokriveno na toplom kako bi pince povećale volumen za dvije trećine.
- Premazati pince jajem, zarezati škarama i posuti pripremljenim šećerom.
- Staviti pince u prethodno zagrijanu pećnicu na 165 ºC otprilike 22 do 25 minuta.
- Ukoliko naglo krenu dobivati boju pokriti ih papirom za pečenje.
- Prije rezanja ohladiti pince na rešetki.
U slast!