Jedva smo dočekali proljeće, ne samo zbog sunca nego i proljetnih namirnica. Od svježeg voća i povrća, jedino što više volimo je svježa tjestenina koja je tako neodoljivo ukusna, ali i jednostavna za pripremu. Kako spojiti svježu tjesteninu i omiljene proljetne namirnice pokazat će ti Vedran Bošković, autor bloga "Začinjeno s ljubavlju".
Ako se pitaš koju tjesteninu izabrati, odluka je jasna - odgovor je uvijek Aurelia. Aurelia svježa tjestenina jedina je pripremljena od baranjske durum pšenice, a poseban okus daju joj i svježa jaja te jednostavni sastav bez nepotrebnih aditiva i konzervansa. Vedran je odabrao svježe fettuccine koje se kuhaju svega nekoliko minuta te ih sljubio s aromatičnim komoračem, graškom i piletinom, a kao pravi Slavonac, u ragu je dodao i malo domaće slanine.
Priprema:
- 2 žlice maslinovog ulja
- 150 g slanine, tanko narezane
- 600 g filea pilećih zabataka
- 2 srednja luka, sitno nasjeckani
- 1 lukovica komorača, sitno nasjeckana
- 6 grančica majčine dušice
- 1/2 šalica suhog bijelog vina
- 1/2 šalica punomasnog mlijeka
- 150 g oljuštenog svježeg ili smrznutog graška
- Svježe mljeveni crni papar
- 400 g Aurelia fettuccina
- 2 žlice maslaca, izrezanog na komadiće
- 1/2 šalica sitno naribanog parmezana, plus za posluživanje
- 2 žlice sitno nasjeckanog peršina
Priprema:
- Ispržite slaninu na malo ulja dok ne porumeni i postane hrskava. Premjestite u manju zdjelu na kuhinjski papir kako bi se upio višak masnoće.
- Posolite piletinu i pecite ju u tavi, okrećući na pola vremena, dok ne porumeni s obje strane. Prebacite na tanjur.
- Dodajte luk i nasjeckani komorač i dinstajte, povremeno miješajući, dok ne omekša i ne porumeni. Dodajte timijan te ulijte vino i pirjajte, miješajući i stružući smeđe komadiće, dok se vino ne reducira na pola. Vratite slaninu i piletinu u tavu; prelijte vodom da prekrije piletinu. Zakuhajte. Smanjite vatru i kuhajte dok piletina ne omekša.
- Prebacite piletinu na čisti tanjur te kada se prohladi sitno ju narezati.
- Dodajte mlijeko u tavu i kuhajte, povremeno miješajući da se umak ne zalijepi, dok se umak gotovo ne reducira na pola i malo zgusne.
- Dodajte grašak i piletinu u umak i kuhajte dok grašak ne omekša. Začinite ragu sa soli i dosta papra. Držite na toplom dok kuhate tjesteninu.
- Skuhajte fettuccine u velikom loncu posoljene kipuće vode, povremeno miješajući, dok ne postane al dente. Ocijedite i ostavite 1 šalicu tekućine za kuhanje tjestenine.
- Dodajte tjesteninu, maslac, parmezan i 1/2 šalice vode za tjesteninu u ragu i pomiješajte da obložite tjesteninu umakom.
- Pojačajte vatru na srednju i nastavite kuhati, miješajući i dodajući još tekućine od kuhanja po potrebi ako je umak pregust, sve dok se maslac i sir ne otope i uklope u ragu, a tjestenina bude dobro prožeta umakom.
- Dodajte peršin i promiješajte da se ravnomjerno rasporedi po tjestenini.
- Podijelite tjesteninu u zdjelice, a po vrhu stavite listove komorača i naribani parmezan.
Dobar tek!