Native sadržaj Brzo i proljetno - neodoljivo! 15. svibnja 2024.

Proljetni pileći ragu s komoračem i graškom još je bolji uz svježe fettuccine

foto: Neva Žganec/PIXSELL

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Topli proljetni dani i tjestenina se vole, a kako sa svježom tjesteninom pripremiti fine i zdrave obroke pokazat će ti naši Gastrolovci!

Jedva smo dočekali proljeće, ne samo zbog sunca nego i proljetnih namirnica. Od svježeg voća i povrća, jedino što više volimo je svježa tjestenina koja je tako neodoljivo ukusna, ali i jednostavna za pripremu. Kako spojiti svježu tjesteninu i omiljene proljetne namirnice pokazat će ti Vedran Bošković, autor bloga "Začinjeno s ljubavlju".

Ako se pitaš koju tjesteninu izabrati, odluka je jasna - odgovor je uvijek Aurelia. Aurelia svježa tjestenina jedina je pripremljena od baranjske durum pšenice, a poseban okus daju joj i svježa jaja te jednostavni sastav bez nepotrebnih aditiva i konzervansa. Vedran je odabrao svježe fettuccine koje se kuhaju svega nekoliko minuta te ih sljubio s aromatičnim komoračem, graškom i piletinom, a kao pravi Slavonac, u ragu je dodao i malo domaće slanine. 

Priprema: 

  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 150 g slanine, tanko narezane
  • 600 g filea pilećih zabataka 
  • 2 srednja luka, sitno nasjeckani
  • 1 lukovica komorača, sitno nasjeckana
  • 6 grančica majčine dušice
  • 1/2 šalica suhog bijelog vina
  • 1/2 šalica punomasnog mlijeka
  • 150 g oljuštenog svježeg ili smrznutog graška
  • Svježe mljeveni crni papar
  • 400 g Aurelia fettuccina
  • 2 žlice maslaca, izrezanog na komadiće
  • 1/2 šalica sitno naribanog parmezana, plus za posluživanje
  • 2 žlice sitno nasjeckanog peršina

 | Author: Neva Žganec/PIXSELL foto: Neva Žganec/PIXSELL

Priprema:

  1. Ispržite slaninu na malo ulja dok ne porumeni i postane hrskava. Premjestite u manju zdjelu na kuhinjski papir kako bi se upio višak masnoće.
  2. Posolite piletinu i pecite ju u tavi, okrećući na pola vremena, dok ne porumeni s obje strane. Prebacite na tanjur.
  3. Dodajte luk i nasjeckani komorač i dinstajte, povremeno miješajući, dok ne omekša i ne porumeni. Dodajte timijan te ulijte vino i pirjajte, miješajući i stružući smeđe komadiće, dok se vino ne reducira na pola. Vratite slaninu i piletinu u tavu; prelijte vodom da prekrije piletinu. Zakuhajte. Smanjite vatru i kuhajte dok piletina ne omekša.
  4. Prebacite piletinu na čisti tanjur te kada se prohladi sitno ju narezati.
  5. Dodajte mlijeko u tavu i kuhajte, povremeno miješajući da se umak ne zalijepi, dok se umak gotovo ne reducira na pola i malo zgusne.
  6. Dodajte grašak i piletinu u umak i kuhajte dok grašak ne omekša. Začinite ragu sa soli i dosta papra. Držite na toplom dok kuhate tjesteninu.
  7. Skuhajte fettuccine u velikom loncu posoljene kipuće vode, povremeno miješajući, dok ne postane al dente. Ocijedite i ostavite 1 šalicu tekućine za kuhanje tjestenine.
  8. Dodajte tjesteninu, maslac, parmezan i 1/2 šalice vode za tjesteninu u ragu i pomiješajte da obložite tjesteninu umakom.
  9. Pojačajte vatru na srednju i nastavite kuhati, miješajući i dodajući još tekućine od kuhanja po potrebi ako je umak pregust, sve dok se maslac i sir ne otope i uklope u ragu, a tjestenina bude dobro prožeta umakom.
  10. Dodajte peršin i promiješajte da se ravnomjerno rasporedi po tjestenini.
  11. Podijelite tjesteninu u zdjelice, a po vrhu stavite listove komorača i naribani parmezan.

Dobar tek! 

 | Author: Neva Žganec/PIXSELL foto: Neva Žganec/PIXSELL  | Author: Neva Žganec/PIXSELL foto: Neva Žganec/PIXSELL

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.