Ines Kolundžić s Instagram profila @foodilica ove godine bori se za titulu Gastro zvijezde 2024. u kategoriji "Tradicionalna kuhinja". U sklopu našeg natjecanja odlučila je pripremiti zanimljivu rolanu pureću roladu koja nam se čini kao odlična ideja za ručak vikendom. Pogledajte Inesin receptu u videu, a ispod nađite detaljne sastojke i upute.
Glasati za svoje favorite Gastro zvijezde možeš OVDJE!
Sastojci za roladu:
- Oko 900 g purećih prsa u komadu
- 200 g Podravka graška
- 1 crveni luk
- 100 g slanine
- sol
- Vegeta Maestro šareni papar
- Vegeta Maestro dimljena slatka paprika
- Vegeta Maestro majčina dušica
- Vegeta Maestro češnjak u granulama
- 50 g svinjske masti
Sastojci za prilog:
- 300 g kruha
- 2 jaja
- 2 žlice oštrog brašna
- 1 češanj češnjaka
- 1 crveni luk
- 170 ml mlijeka
- 50 g maslaca
- 1 žličica svinjske masti
- Vegeta Maestro muškatni oraščić
- Vegeta Maestro peršin list usitnjeni
- Vegeta Maestro morska sol sitna
- Vegeta Maestro crni papar
Sastojci za umak:
- 300 g džema od višnje
- 200 ml crnog vina
- 1 žlica balzamičnog octa
- Vegeta Maestro morska sol sitna
- Vegeta Maestro crni papar
Priprema rolane puretine:
Za početak je potrebno napraviti nadjev. Na hladnu tavu dodajte nasjeckanu slaninu i pržite ju na srednjoj temperaturi oko 3 min. Nakon toga izvadite slaninu, a na toj masnoći propržite luk do blago smeđe boje.
Zatim u sjeckalicu/blender dodajte pečenu slaninu i luk, grašak, mljeveni šareni papar, žličicu dimljene mljevene paprike, 1 žličica majčine dušice, 1 žličicu češnjaka u granulama i sol po potrebi. Sve dobro usitnite dok ne postane kremasto. Pureća prsa zarezati uzdužno, rastvoriti kao knjigu pa istući batom za meso. Meso se može prepoloviti pa će se dobiti dvije rolade.
Po mesu je potrebno rasporediti nadjev, zarolati ga te ga još čvrsto zamotati u prozirnu foliju i tako ostaviti u zamrzivaču 30 min. Nakon toga ga se odmota od folije i poveže kuhinjskim koncem.
Rolano meso se zatim stavlja u namašćeni kalup, preljeva se još s otopljenom masti te se još posoli i popapri. Meso prekrijte alu folijom i pecite u zagrijanoj pećnici na 180 20-ak min pa otkrijte i pecite još 15-ak min.
Knedle od kruha
Stari kruh natrgati, preliti ga s toplim mlijekom u kojem je otopljen maslac. Dodati jaja, proprženi luk, usitnjeni češnjak, brašno, muškatni oraščić, žlicu i pol sušenog peršina, sol i papar. Sve dobro sjediniti dok se ne dobije kompaktna smjesa. Mokrim rukama oblikujete okruglice koje kuhate ih u vreloj posoljenoj vodi 15 min.
Glasati za svoje favorite Gastro zvijezde možeš OVDJE!
Priprema umaka
U lončić dodajte džem od višnje, vino i balzamični ocat. Umak kuhajte 20-25 min. Pred kraj probajte i dodajte octa ako je još potrebno. Gotovo meso narežite na šnite i poslužite uz umak i knedle od kruha.