Nakon proljetne juhe i nezaobilazne janjetine, torta od mrkve savršeno će zaokružiti uskrsno druženje. Ova delicija po receptu Sandre Rončević, autorice bloga "O slanom i slatkom: O svemu", u isto će te vrijeme osvježiti, ali ti i pružiti toliko željeni slatki zalogaj. Odlično je što se priprema bez brašna pa ju mogu jesti čak i oni koji ga izbjegavaju, a sve potrebne sastojke možeš pronaći u METRO Chef kolekciji najkvalitetnijih proizvoda. Kako je Sandra pripremila ovu očaravajuću tortu, pogledaj u nastavku.
Sastojci za biskvit (kalup 22-24 cm):
- 450 g naribane svježe mrkve METRO Chef
- 3 jaja METRO Chef
- 120 g šećera u prahu
- 2 žličice vanilin šećera METRO Chef
- 100 g mljevenih blanširanih badema METRO Chef
- 150 g kokosa (kokosovog brašna)
- 50 g mljevenih pistacija METRO Chef
- 150 ml maslinova ulja METRO Chef
- 1 žličica cimeta METRO Chef
- 30 ml ruma
- Ribana korica od jednog limuna
Sastojci za kremu od mascarpone sira (frosting):
- 250 g mascarpone sira
- 250 g slatkog vrhnja
- 70 g šećera u prahu
- 1 žličica ekstrakta od vanilije
Dodatno:
+ šaka neslanih pistacija METRO Chef
Priprema:
- Mrkvu očistite, ogulite i naribajte na najsitniji dio ribeža. Jaja ubacite u dublju zdjelu, dodajte im šećer i vaniliju pa sve zajedno izradite mikserom dok smjesa ne postane pjenasta.
- Potom dodajte koricu limuna, cimet i maslinovo ulje pa nastavite miksati još par minuta. Dodajte rum i kratko izmiksajte. Dodajte kokos, pistaciju i mljevene bademe pa sve kratko izradite mikserom. Na kraju dodajte dodajte naribanu mrkvu i izmiješajte špatulom.
- Dno okruglog kalupa za tortu obložite papirom za pečenje, a stranice kalupa namastite maslacem i pospite mljevenim pistacijama ili bademima pa u kalup prebacite pripremljenu smjesu. Poravnajte ju špatulom.
- Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 170°C i pecite 50 minuta. Torta je pečena kad se lijepo stegne i poprimi zlatnu boju. Izvadite tortu iz pećnice i skroz ohladite.
- Napravite kremu od sira: mikserom izradite mascarpone i šećer, dodajte slatko vrhnje u koje ste dodali ekstrakt vanilije pa sve zajedno dobro izmiksajte (dok ne dobijete ujednačenu kremu).
- Tortu premažite kremom od sira, rub torte pospite sjeckanim pistacijama i prigodno ukrasite. Narežite na kriške i poslužite.