Iva Janeš, autorica Instagram profila @zeleni_zivot_vege_mama ove godine bori se za titulu Gastro zvijezde 2024. u kategoriji "Plant-based jela". U sklopu našeg natjecanja odlučila je pripremiti Wellington pitu na plant-based način.
Sastojci za Wellington pitu
- 2 paketa lisnatog tijesta
Fila
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 ljubičasti luk
- 2 velike mrkve
- 1 režanj češnjaka
- 2 veće stabljike celera
- 1 manji poriluk
- 1 šalica (narezane) butternut tikve, otprilike 3 deblje šnite
- 2 pakiranja O'Plant Veggie burgera – kao „mljeveno meso“ u receptu
- žličica tamarija
- 2 žlice drobljenog oraha – zamijenite drobljenim bučinim sjemenkama u slučaju alergije na orah
Filu možete napraviti i dan ranije pa samo zamotate u lisnato tijesto netom prije pečenja.
Začini:
- 1 žličica bio povrtnog temeljca u prahu (ja koristim bio Vegetu)
- ½ žličice Vegeta Maestro slatke dimljene paprike
- ¼ žličice soli
- ¼ žličice talijanskog mix začina
- ¼ žličice kurkume
- ¼ žličice sušenog mljevenog korijandera
- ¼ žličice sušenog češnjaka
- malo svježeg papra
- O'Plant biljnog napitka od zobi
- malo maslinovog ulja
- malo kurkume za premazati pitu
- **pekmez od brusnice za serviranje
Dodatno
- 1 kg mladog krumpira (manjeg)
- 2 crvene jabuke
- 1 paket ribizla
Priprema
Sve sastojke pripremite na radni pult kako bi jednostavno pratili recept. Lisnato tijesto držite u frižideru do samog punjenja filom. Biljni burger stavite na sobnu temperaturu da se odmrzne. Kad omekša narežite ga na manje komade i zalijte s malo tamari sosa te promiješajte – tamari će dati „biljnom mesu“ tamniju boju i jedan fini lagano dimljeni okus. Povrće narežite na sitnije komade. Pripremite sve začine u jednu posudicu.
U dublju tavu za pečenje stavite maslinovo ulje, upalite srednje jaku vatru i dodajte odmah sve narezano povrće. Malo provrtite na tavi i zatim dodajte sve začine. Kratko promiješajte pa zatim dodajte malo vode – toliko da lagano prekrije povrće i začini stvore temeljac. Kuhajte otprilike 15 do 20 minuta (dulje po potrebi) dok mrkvica i tikva ne postanu mekše i tekućina ispari (trebamo sušu smjesu za filu).
Filu ohladite prije nego dodate O'Plant Veggie burgere. U većoj posudi sjedinite "biljno meso", filu i drobljene orahe koji jelu daju super dodatnu teksturu. Na papir za pečenje stavite jedno lisnato tijesto. Filu stavite uzdužno na sredinu tijesta (ostavite rubove prazne) kako bi formirali štrucu, dobro poravnajte i potisnite rukama kako bi dobili visinu pite. Prekrijete cijelu filu još jednim lisnatim tijestom i onako utisnite sve oko štruce – kao da se netko skriva ispod pokrivača.
Zarolajte rubove (odrežite višak, ali ne previše) oko cijele pite tako da fila ne može iscuriti van. Nožem napravite nekoliko laganih rezova po površini pite kako bi mogla „disati“ tijekom pečenja. U maloj čaši pomiješajte malo biljnog zobenog napitka, malo kurkume za boju umjesto jaja i malo ulja. Tom mješavinom premažite cijelu pitu. Od viška lisnatog napravite ukrasne listiće kojima možete ukrasiti pitu.
Pećnicu zagrijte na 190 stupnjeva, opcija ventilator i obostrano pečenje. Pecite nekih 25-30 minuta dok pita ne dobije finu tamniju boju. Svakako obratite pažnju da se dno pite dobro zapeče. Poslužite uz mladi pečeni krumpir s jabukom i žličicu pekmeza od brusnice. Divno ide i uz umak od gljiva.
Mladi krumpir i jabuka
Mladi krumpir dobro operite kako bi mogao ostati u korici. Narežite ga na manje komade. Jabuku (crvenu) dobro operite i narežite na kocke. Krumpir i jabuku stavite u posudu za pečenje, prelijte s malo maslinovog ulja i začinite s malo soli, kurkume, crvene dimljene slatke paprike, malo sušenog češnjaka, malo svježeg papra i sušenog ili svježeg ružmarina. Dodajte malo vode i sve dobro izmiješajte. Pecite dok krumpir ne omekša i dobije zlatnu koricu. Jabuka je divan dodatak krumpiru. Svakako isprobajte ovu kombinaciju.
Dobar tek!