25. ožujka 2016.

Omiljeni specijaliteti za bogat i sočan uskrsni stol

Omiljena hrana uskrsnog stola
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Doručak predstavlja jelo kojem se za Uskrs posvećuje najviše pažnje, stoga se i najviše pamti i povezuje s ovim blagdanom. Glavnu ponudu bogatog uskrsnog doručka prije svega čine tvrdo kuhana jaja.

Uskrs je blagdan koji se povezuje s dolaskom proljeća te obilježava trenutak prelaska sa zimske na proljetnu hranu. Iako se povezuje s obiljem, uskrsni stol, za razliku od trpeze drugih blagdana, ipak uključuje mnoštvo povrća i druge, "laganije" hrane.

Uskrsna trpeza služi se već od jutra, što odgovara mnogima koji su se tijekom prethodnih dana suzdržavali od hrane.

Jaja, šunka i mladi luk za doručak

Doručak predstavlja jelo kojem se za Uskrs posvećuje najviše pažnje, stoga se i najviše pamti i povezuje s ovim blagdanom. Glavnu ponudu bogatog uskrsnog doručka prije svega čine tvrdo kuhana jaja čija se ljuska, kako bi se ukazalo na svečanost – ukrašava. Za bojanje jaja mogu se koristiti razne umjetne boje, no kuhinje skrivaju i mnoštvo prirodnih bojila. Ljuska crvenog i ljubičastog luka, listovi špinata, koprive i crvenog kupusa, zeleni dijelovi poriluka, ostaci od guljenja cikle i kurkuma samo su neki od sastojaka koji kuhanjem s jajima mogu na njih prenijeti svoju intenzivnu boju. Želite li bojati jaja kako su to činile naše bake predlažemo sljedeći recept za uskrsna jaja.

Osim cijelih jaja, za uskrsni doručak mogu se poslužiti i punjene polovice jaja, a neizostavnu namirnicu čini i kuhana šunka, koja se poslužuje samostalno ili pečena, obložena tijestom za kruh.

Ovu ponudu često upotpunjuju razni sirevi, kruhovi i peciva, a na stolu se obavezno moraju naći i mladi luk i rotkvice, koji se mogu ponuditi sami ili kao sastojci salata. Na popisu se još nalazi i hren – korjenasto povrće ljutog okusa koje se uglavnom koristi za pripremu umaka na bazi vrhnja ili jogurta, uz dodatak začina i eventualno majoneze.

Pinca – kraljica uskrsnih kolača

Sve ljubitelje kolača od dizanog tijesta Uskrs posebno veseli zbog pince – mirisnog slatkog kruha koji se tradicionalno priprema u našim obalnim krajevima samo za prigode ovog blagdana. Pinca se, vjerojatno zbog svog izgleda, u nekim krajevima naziva i sirnicom, a u svojoj klasičnoj formi je okrugla oblika s urezanim brazdama na gornjoj strani, po kojoj se i posipa krupnijim granulama šećera. Priprema se od tzv. teškog dizanog tijesta kojeg su domaćice nekada ostavljale da se "diže" čak preko noći. Želite li pripremiti malo drugačiju pincu bez jaja probajte naš recept za pincu bez jaja

Od teškog dizanog tijesta mogu se pripremiti i razne druge varijante uskrsnih slatkih kruhova koje se često obogaćuju i komadića čokolade, orašastih plodova i suhog ili kandiranog voća te se oblikuju u različite oblike. Za Uskrs se pripremaju i orahnjača, makovnjača i povetica – varijanta orahnjače s dodatkom jabuke u nadjevu, te razni kuglofi i muffini.

A gdje je ručak?

Na obiteljskim okupljanjima, za vrijeme ručka, iz kuhinja se najčešće šire mirisi mesnih pečenja. Odabir mesa ovisi o podneblju i ukusima, a na uskrsne stolove najčešće stižu janjetina, teletina ili puretina. Mesne štruce su također čest izbor, a oni skloniji eksperimentiranju, pečenjem kuhanih jaja obloženih smjesom od mljevenog mesa – pripremit će pečene "mesne pisanice“, tj. scotch eggs.

Mlado povrće kao prilog te hren kao glavni začin

S obzirom na navedeno obilje te dolazak proljeća, a s njime i slasnog mladog povrća, za prilog se poslužuju šparoge, špinat, mrkva ili tikvice te razne salate od svježeg lisnatog povrća, poput radiča, matovilca, rikole i zelene salate. Lisnatim salatama se obilno dodaju već spomenuti mladi luk i rotkvice, a neizostavni hren se ili u obliku umaka poslužuje uz meso ili se kao sastojak dresinga prelijeva preko salata.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.