gastro postao
Sezona pita i štrudli od jabuka kreće, a mi vam donosimo idealan recept za tart kakav zasigurno još niste probali.
Tanko rezane ploške jabuke koje na finom prhkom tijestu tvore lepezu, povezane maslacem i cimetom oduševit će vas na prvi zalogaj. Za pripremu ovog tarta potrebno je nešto više vremena i strpljenja, ali se sav trud u potpunosti isplati kada konačno dobijete priliku uživati u divnom desertu od jabuka. Neobična pita bit će savršena promjena od pripreme klasičnih štrudli i pita od jabuka.
Potrebno vam je:
- 8 žlica maslaca
- 1 šalica brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 1 ½ šalica šećera
- 6 žličica cimeta
- 1 jaje
- 1 žlica likera po želji
- 3 jabuke
Priprema:
- Tijesto pripremite tako da maslac nasjeckate na manje komadiće odmah po vađenju iz hladnjaka pa ga pomiješate s brašnom, praškom za pecivo, pet žlica šećera i pet žličica cimeta.
- Tijesto treba biti mrvičasto, a zatim mu dodajte jaje dok se ne poveže.
- Pritisnite tijesto u kalup za pečenje, ali pazite da obložite i rubove kalupa.
- Pecite tijesto na slijepo oko 10 minuta.
- Jabuke ogulite i očistite.
- Narežite ih na tanke ploške pa ih posložite na tijesto.
- Slažite slojeve počevši od sredine sve dok ne potrošite sve jabuke.
- Na kraju pospite sa žlicom šećera i pecite oko 30 minuta na 180 stupnjeva.
- Izvadite tart iz pećnice nakon pola sata i premažite ga mješavinom otopljenog maslaca, alkoholnog pića, ostatkom šećera i cimeta i vratite u pećnicu na još 20 minuta.
- Poslužite toplo ili hladno.
Dobar tek!