25. listopada 2013.

Pazite kako točite vino

tocenje vina.jpg
gastro postao gastro.24sata.hr

Točenje u šire čaše te u čašu koju držite u zraku potiče veću konzumaciju
Osim konobara i sommeliera malo tko obraća pažnju na koji način toči vino u čašu. Međutim, novo istraživanje je pokazalo da način na koji se vino toči, utječe na količinu vina koje se u konačnici popije. U zajedničkom istraživanju znanstvenika sa Sveučilišta iz Iowe i Sveučilišta Cornell sudjelovala su 73 ispitanika – studenti koji redovito piju vino. Rezultati su pokazali kako točenje vina u šire čaše kao i točenje u čašu držanu u zraku, za razliku od čaše koja stoji na stolu, potiče veću konzumaciju vina.

Dodatno, otkriveno je kako su osobe koje su pile bijelo vino popile više od osoba koje su pile crno vino jer je prilikom točenja bijelog vina, koje je prozirno, teže procijeniti koliko smo natočili. Ukoliko želite smanjiti količinu vina koju popijete primjerice na zabavama, točite vino u prozirnu užu čašu i točite isključivo u čašu koja je odložena na stolu ili pultu, a ne u ruci. Na taj način možete smanjiti unos vina za oko 9 do 12 posto, poručili su znanstvenici.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.