Prvi "Dani hrvatskog pršuta" održat će se u Splitu, 17. i 18. travnja u hotelu Le Meridien Lav. Na jednom mjestu okupit će se najbolji proizvođači istarskog, dalmatinskog, drniškog i krčkog pršuta u Hrvatskoj. Po prvi put o temi proizvodnje pršuta u Hrvatskoj govorit će se stručno i multidisciplinarno kroz predavanja, radionice uz mogućnost degustacije omiljene slane delicije. Na otvorenju će se dodijeliti priznanja za najbolje pršute u svojoj kategoriji, a kroz dvodnevnu manifestaciju bit će govora o povezivanju svinjogojske i pršutarske proizvodnje te mogućnostima udruživanja s ciljem stvaranja prepoznatljivog hrvatskog gastro brenda.
Cilj ovog projekta je promoviranje tradicionalnog gastronomskog proizvoda pršuta, kao i očuvanje njegove izvornosti i autohtonosti te očuvanje gastronomske baštine jadranskih regija. S gospodarskog pogleda stručni skup potiče razmjenu znanja kroz radionice i okrugle stolove između ključnih subjekata prehrambene industrije te se ujedno fokusira na poticanje gospodarske suradnje između svinjogojske proizvodnje, klaoničke industrije i pršutarske proizvodnje kao i drugih grana prehrambene industrije. Degustacija najboljih hrvatskih pršuta odvijat će se cijelo vrijeme u sklopu trajanja Dana hrvatskog pršuta. Više informacija potražite na službenim stranicama događanja.