Recenzije 20. prosinca 2018.

Big Blue Borongaj: Sjajan falafel i još puno toga!

foto: Domagoj Jakopović Ribafish
gastro postao gastro.24sata.hr
U malenoj kućici na Borongaju postoji mjestašce koje krije bezbroj iznenađenja za ljude koji vole jesti. Posjetili smo Big Blue!

Kada ti par ljudi sugerira neko mjesto, i kad te put nanese baš u taj kvart, nema ti druge nego probati što se tamo nudi. Big Blue je lokal u plavoj boji, nalazi se u skrovitim uličicama zagrebačkog Borongaja odmah pored željezničke stanice Maksimir, i nije baš da oduševljava eksterijerom ako ste navikli na restorane u Berlinu i Londonu. Što nema nikakve veze s onim što ćete jesti, naprotiv, nije li vam dosta restorana u kojima valja samo interijer i konobarova kravata?

Big Blue je jednostavan, kvartovski restoran s izvrsnim pizzama i provjerenim domaćim mesom koji je ponajviše poznat po obilatim gablecima po iznimno povoljnim cijenama (26-32 kune s prilogom!). Ni po čemu ne odudara od okoline i savršeno se uklapa u radnički izgled okoline.

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

Big Blue je oaza mesojeda, većina jela ide na to da zadovolji apetite, ali se ne štedi ni na kvaliteti. Temelje za kuhinju je postavio chef Boris Knežević koji je godinama vodio talijanski restoran u glavnom gradu Islanda – Reykjaviku!

Upravo zbog toga, i pizze su ovdje na visokoj razini. Relativno jeftine, velike, kvalitetno pokrivene i s klasičnim tijestom, baš kako se jelo u Zagrebu kasnih osamdesetih. Naravno, kao i gableci, i pizze se dostavljaju širom istočnog dijela metropole.

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

Vlasnik i idejni začetnik, poznati rukometaš Branimir Tarbuk, dio svoje karijere proveo je igrajući u Izraelu. Tamo se zaljubio, oženio, vratio u Zagreb i naučio pripremati specijalitet – falafel. Ovaj tradicionalni bliskoistočni specijalitet mogli smo probati u libanonskom i par orijentalnih restorana, kao i onih koji štuju vegetarijansku prehranu, ali ovaj Branimirov je baš poseban.

Zato nam i nije htio do kraja odati recept, ali u osnovi je tu slanutak za falafel, kao i luk, kardamom, mljeveni češnjak, sol, papar i malo chillija kao začin uz slanutak u humusu.

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

Naravno da samo to nije bilo dovoljno jednom ojačem gastro novinaru, pa se probala i sočna i ukusna, doista velika pljeskavica s kajmakom, kao i ljuta slavonska pizza. Koju se ipak ponijelo kući, gdje je i sutradan bila izvrsna.

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

Kvartovski restač za obilne i fine gablece, mesojede i pizzoljupce, ali i za sasvim hoch i nobl jela za svakoga ostalog, Big Blue je stvarno izvrstan value for money i toplo ga preporučujemo.

A drugi put se ne vraćamo bez recepta!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.