Kao i inače ovaj članak započeti ćemo kratkim uvodom o najpoznatijoj brazilskoj slastici. Brigadeiros, zarazne kuglice od svega tri sastojka, osmišljene su četrdesetih godina u Rio de Janeiru u čast brigadiru Eduardu Gomesu, po kojem i nose naziv. Prema priči, Eduard Gomes bio je izuzetno atraktivan muškarac te su ga žene iz kluba žena u Rio de Janeiru htjele zadiviti posebnom slasticom. Ove kuglice su u rekordnom roku postale najpopularniji slatkiš u Brazilu te su nezaobilazne u vrijeme blagdana i svih vrsta proslava.
U Hrvatskoj volimo koristiti uzrečicu “nauči prvo ispeći jaja pa onda ostalo”, referirajući se na to da je jaje uglavnom prvo jelo koje dijete ili početnik u kuhanju nauči pripremiti. U Brazilu se pak ta uzrečica koristi za Brigadeiros. Mislim da to dovoljno govori o jednostavnosti, ali i popularnosti ovog recepta.
U moru blagdanskih recepata vjerujem da smo svi već navikli pripremati kokos ili rum kuglice te inačice istih. Vjerujemo da su mnogi već zasićeni istim slasticama i da to vodi prema googlanju recepata. Brigadeiros su upravo ta, nama nova, verzija kuglica koja okusom izaziva oduševljenje. Nije ni čudo jer je u pitanju kombinacija čokolade i karamela.
Kako je Metro Cash & Carry nedavno uveo Metro Foodie Club karticu, za fizičke i pravne osobe odlučili smo blagdanski šoping obaviti baš tamo. Do sada nismo imali tu mogućnost, a zanimanje za Metro postoji već jako dugo. Naime, u razgovorima s našim kolegama koji imaju otvorene obrte, često na pitanje gdje si uspio kupiti neku specifičnu namirnicu, koja je teško dostupna bilo gdje drugdje - Metro je bio odgovor. Žablji kraci, janjeći kare, klice, crnilo od sipe, vrhunski tanjuri sve je to što Metro nudi, a teško je dostupno u drugim trgovinama.
Od ove smjese možeš napraviti 30-ak kuglica ( ako ih prije ne pojedeš na žlicu.
Sastojci:
- 1 konzerva zaslađenog kondenziranog mlijeka (395 ml)
- 4 žlice kakao praha ili čokolade u prahu
- 2 žlice maslaca
- čokoladne mrvice
Postupak:
- Kondenzirano mlijeko, kako i maslac stavi na srednje jaku vatru te odmah od početka miješaj energično drvenom kuhačom. Smjesa vrlo lako zagori tako da stvarno moraš neprestano i brzo miješati!
- Smjesu kuhaj nekih pet minuta, pazeći da ne zagori, dok ne dobiješ teksturu između karamela i pudinga, odnosno dok se ne krenu stvarati mjehurići i masa se krene odvajati od posude.
- Istresi masu na putrom namašćeni pleh i pusti da se ohladi.
- Oblikuj kuglice pa ih uvaljaj u čokoladne mrvice.
U slast!
Dakako, mi smo našu blagdansku košaricu upotpunili i osnovnim namirnicama, ali i kvalitetnim vinom čija je ponuda u Metrou zaista dobra. Požurite i postanite član Metro Foodie Cluba jer vas čekaju sjajne pogodnosti.